Sindikat umirovljenika Hrvatske
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
  • Naslovna
  • O nama
    • Zašto je osnovan Sindikat umirovljenika?
    • Tijela upravljanja SUH-a
    • Županijska povjereništva SUH-a
    • Organizacijska shema SUH-a
    • Podružnice SUH-a
    • Pristupnica članstvu SUH-a
  • Dokumenti
  • Aktivnosti
    • Grad Zagreb
    • Zagrebačka županija
    • Krapinsko-zagorska županija
    • Bjelovarsko-bilogorska-županija
    • Osječko-baranjska županija
    • Brodsko-posavska županija
    • Istarska županija
    • Splitsko-dalmatinska županija
    • Dubrovačko-neretvanska županija
    • Sisačko-moslavačka županija
    • Zadarska županija
    • Naši sindikalni povjerenici
    • Priopćenja
  • Iz medija
  • Pravni savjeti
    • Pravni savjeti
    • Psihološka radionica/pričaonica
    • Zdravstvena i mirovinska prava
    • Pitaj pravnika
  • Povlastice
    • Povlastice za članove SUH-a!
    • Ugovorni partneri
  • Glas umirovljenika
  • Naslovna
  • O nama
    • Zašto je osnovan Sindikat umirovljenika?
    • Tijela upravljanja SUH-a
    • Županijska povjereništva SUH-a
    • Organizacijska shema SUH-a
    • Podružnice SUH-a
    • Pristupnica članstvu SUH-a
  • Dokumenti
  • Aktivnosti
    • Grad Zagreb
    • Zagrebačka županija
    • Krapinsko-zagorska županija
    • Bjelovarsko-bilogorska-županija
    • Osječko-baranjska županija
    • Brodsko-posavska županija
    • Istarska županija
    • Splitsko-dalmatinska županija
    • Dubrovačko-neretvanska županija
    • Sisačko-moslavačka županija
    • Zadarska županija
    • Naši sindikalni povjerenici
    • Priopćenja
  • Iz medija
  • Pravni savjeti
    • Pravni savjeti
    • Psihološka radionica/pričaonica
    • Zdravstvena i mirovinska prava
    • Pitaj pravnika
  • Povlastice
    • Povlastice za članove SUH-a!
    • Ugovorni partneri
  • Glas umirovljenika
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
Sindikat umirovljenika Hrvatske
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
Naslovnica Naslovna

PREHRANA ZA SNIŽAVANJE KOLESTEROLA

Hranom protiv srčanih bolesti

9. travnja 2025.
A A

Veza između mekinja od zobi i količine kolesterola u krvi je jedno od najnovijih otkrića koje ukazuje da se uz pomoć hrane može boriti protiv specifičnih zdravstvenih problema. Ono što je običan puk stoljećima govorio, znanost danas potvrđuje.

Oko 40 grama kuhanih zobenih mekinja dnevno može kod 85 posto populacije sniziti koncentraciju lipoproteina niske gustoće (“loš kolesterol”) za 20 posto. To je ona vrsta kolesterola koja pridonosi sužavanju i začepljenju arterija. Nešto sporije, mekinje povisuju za 15 posto koncentraciju korisnog kolesterola visoke gustoće (“dobar kolesterol”), koji odstranjuje štetni kolesterol iz krvi.

Jedna jabuka dnevno. Začuđujuće, neke vrste hrane djeluju slično ili isto kao i lijekovi za sniženje povišenog kolesterola. Uravnotežena prehrana, s relativno malo zasićenih masnoća i kolesterola kombinirana s redovitom tjelovježbom je najbolja strategija protiv srčanih bolesti. Kemijske supstance koje mogu sniziti povišeni kolesterol nađene su u jabukama, ječmu, mrkvama, patlidžanima, maslinovom ulju, obranom mlijeku i jogurtu.

U jednom pokusu 30 muškaraca i žena srednje dobi jeli su 2 ili 3 jabuke svaki dan, kroz mjesec. Rezultat je bio: jabuke su snizile kolesterol u krvi kod 80 posto ispitanika. U polovici od njih sniženje je bilo više od 10 posto. “Dobar kolesterol” (HDL) se povisio, dok se “loš kolesterol” (LDL) snizio.

Grejpfrut također sadrži izvanrednu supstancu koja smanjuje kolesterol. Jedan posto sniženja razine kolesterola u krvi smanjuje rizik od srčanih bolesti za 2 posto. Sličnu korist pruža i grah. Bjelančevine iz soje također imaju snažan utjecaj na visoki kolesterol. Ljudi koji jedu mesa trebali bi polovicu svog unosa životinjskih bjelančevina zamijeniti s biljnim bjelančevinama.

Sirovi crveni luk i češnjak imaju djelotvoran utjecaj na povišenje “dobrog kolesterola” i sniženje “lošeg kolesterola”. Kuhanjem njihov je utjecaj smanjen. Bez sumnje, već ste čuli da kamenice i ostale jestive morske školjke i rakovi nisu dobre za krvožilni sustav, jer povisuju kolesterol u krvi. Zaboravite to. Morski plodovi s niskim sadržajem masti u stvari snizuju “loš kolesterol” (LDL).

Grenlandski Eskimi se hrane tuljanovim i kitovim mesom i ribama i veći dio te hrane bogat je mastima. Ipak, Eskimi vrlo rijetko obolijevaju od srčanih bolesti. Riblje ulje u njihovoj prehrani na određen način svladava nepovoljne učinke hrane bogate mastima, smanjujući rizik od kroničnih bolesti. Nakon što tjelesni enzimi razgrade riblja ulja, nastaju kemijski spojevi koji djeluju slično aspirinu, lijekovima protiv upale, lijekovima protiv zgrušavanja krvi i protiv povišenog krvnog tlaka.

Nemaju sve ribe velike količine tih korisnih ulja. Najbogatije s njima su ribe hladnih mora: haringa, skuša, losos i tuna.

Razvoj znanosti ukazuje na terapeutsku snagu hrane. Sve više znamo o tome kako uključivanje određenih namirnica u dobro uravnoteženu prehranu može pomoći u kontroli kolesterola u organizmu.

dr. Ivo Belan

DijeliTvitajPošaljiPošalji
Prethodni

UVODNA RIJEČ: (Ne)zadovoljstvo zbog 50 eura uskrsnice

Sljedeći

VRBOVEC: Obiteljski dodatak uz mirovinu

Povezano Vijesti

Boli me duša kad vidim kako žive umirovljenici
Naslovna

Boli me duša kad vidim kako žive umirovljenici

12. studenoga 2025.
Godišnji dodatak kao korak unazad?
Naslovna

Godišnji dodatak kao korak unazad?

12. studenoga 2025.
Pomoć od samo 154 eura mjesečno najsiromašnijima
Naslovna

Pomoć od samo 154 eura mjesečno najsiromašnijima

12. studenoga 2025.
Sljedeći
VRBOVEC: Obiteljski dodatak uz mirovinu

VRBOVEC: Obiteljski dodatak uz mirovinu

Radost i toplina za umirovljenike

Radost i toplina za umirovljenike

Najnovije

Mirovine se ne smiju usklađivati svima u jednakom postotku

Mirovine se ne smiju usklađivati svima u jednakom postotku

24. studenoga 2025.
Obilazak džamije i crkve

Obilazak džamije i crkve

12. studenoga 2025.
Zanimljivi jesenski izleti

Zanimljivi jesenski izleti

12. studenoga 2025.

Povratak u mladost

12. studenoga 2025.
Odmor u BiH

Odmor u BiH

12. studenoga 2025.
Bjelovarska srca i bećari

Bjelovarska srca i bećari

12. studenoga 2025.
Dočekali punoljetnost

Dočekali punoljetnost

12. studenoga 2025.
Jabuke i Budimpešta

Jabuke i Budimpešta

12. studenoga 2025.
Zlato za ekipu iz Oporovca

Zlato za ekipu iz Oporovca

12. studenoga 2025.
Boli me duša kad vidim kako žive umirovljenici

Boli me duša kad vidim kako žive umirovljenici

12. studenoga 2025.
Suh logotype

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2
10 000 Zagreb

Tel/Faks: +385 1 46 55 146
+385 1 46 55 111
+385 1 46 55 190

Email: suh@suh.hr

OIB: 68205802695

Nove objave

  • Mirovine se ne smiju usklađivati svima u jednakom postotku 24. studenoga 2025.
  • Obilazak džamije i crkve 12. studenoga 2025.
  • Zanimljivi jesenski izleti 12. studenoga 2025.

Kategorije

Redizajn web stranice napravljen je uz financijsku potporu Grada Zagreba kroz projekt "Informacijom do prava" (2022.)

Izrada stranice: Vidoš dizajn

© 2022 Sindikat umirovljenika hrvatske.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Nema rezultata
Vidi sve rezultate
  • Naslovna
  • O nama
    • Zašto je osnovan Sindikat umirovljenika?
    • Tijela upravljanja SUH-a
    • Županijska povjereništva SUH-a
    • Organizacijska shema SUH-a
    • Podružnice SUH-a
    • Pristupnica članstvu SUH-a
  • Dokumenti
  • Aktivnosti
    • Grad Zagreb
    • Zagrebačka županija
    • Krapinsko-zagorska županija
    • Bjelovarsko-bilogorska-županija
    • Osječko-baranjska županija
    • Brodsko-posavska županija
    • Istarska županija
    • Splitsko-dalmatinska županija
    • Dubrovačko-neretvanska županija
    • Sisačko-moslavačka županija
    • Zadarska županija
    • Naši sindikalni povjerenici
    • Priopćenja
  • Iz medija
  • Pravni savjeti
    • Pravni savjeti
    • Psihološka radionica/pričaonica
    • Zdravstvena i mirovinska prava
    • Pitaj pravnika
  • Povlastice
    • Povlastice za članove SUH-a!
    • Ugovorni partneri
  • Glas umirovljenika

© 2022 Sindikat umirovljenika hrvatske.

Web stranica koristi kolačiće da bi omogućila bolju funkcionalnost i izgled stranice. Nastavkom korištenja ove stranice, dajete suglasnost za njihovo korištenje.