Hranjenje u stvari treba biti zadovoljstvo i zato hrana zahtijeva posebnu brigu kako bi se izbjeglo njezino kvarenje uzrokovano štetnim bakterijama. Nakon što hranu kupimo potrebno je stalno paziti da ne bi došlo do eventualnog trovanja tom istom hranom. Od momenta kad smo ju u trgovini izabrali, do spremanja u stanu i njezinog kuhanja postoji puno toga što možemo i moramo učiniti.
Kupovanje hrane – Kontrolirajte datum otisnut na pakiranju, koji kaže do kada ta namirnica mora biti upotrijebljena. Ne može se na osnovi izgleda i mirisa smatrati da je hrana sigurna. Ako nije konzumirana do tog datuma ili ako nije smrznuta (ako je za to pogodna), treba ju baciti. Etiketa na pakiranju također sadrži upute o spremanju. Ako se ne držimo tih uputa, hrana možda neće “izdržati” niti do tog datuma. Bacite pogled i na higijenske uvjete u trgovini gdje kupujete. Izbjegavajte oštećena pakiranja.
Nošenje hrane kući – Dobro zamotajte i odvojite svaki komad sirovog mesa i perad, tako da oni ne mogu doći u kontakt s drugom hranom. Odvojeno zamotajte sirovu hranu od one već spremljene za jelo. Ohlađenu ili smrznutu hranu nastojte kupiti zadnju. Ohlađenu ili smrznutu hranu zamotajte zajedno. Stavite je u hladnjak ili zamrzivač što je prije moguće. Toplina automobila, ureda ili jednostavno nošenje hrane naokolo, već kroz samo jedan sat, može povećati temperaturu hrane i pospješiti porast broja bakterija.
Spremanje hrane u kući – Hladnjak treba održavati na temperaturi od 5 stupnjeva ili niže, kako bi se ograničio porast bakterija koje uzrokuju kvarenje hrane. U cilju održavanja frižidera hladnim, nemojte ga pretrpavati. Njegova vrata nemojte držati otvorenima dulje nego što je potrebno. Hladnjak usporava, a zamrzivač zaustavlja rast većine čestih bakterija, ali ih ne ubija. Prema tome, treba se zaustaviti njihovo širenje od jedne na drugu hranu. Ako nisu zamotani (ili smješteni u posude), sirovo meso i odmrznuta hrana mogu s bakterijama zagaditi drugu hranu. Jaja moraju biti stavljena u frižider.
Priprema u kuhinji – Najvažnija mjera opreza je oprati ruke u toploj vodi i sapunu prije rukovanja s hranom. Oprati ruke nakon nužde, diranja kućnih ljubimaca, kante za smeće itd. Previti eventualne posjekotine ili ogrebotine (ili kraste) na rukama. Često prati ili mijenjati kuhinjske krpe ili spužve. Vlažno obrisati površinu konzerve prije otvaranja. S toplom vodom i deterdžentom prati posuđe, jedaći pribor i površinu kuhinjskog elementa na kojem radimo s hranom. Držite kućne ljubimce podalje od hrane i posuđa.
Otvorena pakiranja i prosuta hrana mogu privući muhe, mrave i miševe, koji prenose i šire bakterije. Treba odmah počistiti prosutu hranu. Ne upotrebljavati isti nož ili dasku za rezanje za sirovo meso, kuhanu hranu i svježe povrće. Operite ih između tih radnji.
Kuhanje hrane – Kuhanje mora biti temeljito, potpuno, tako da temperatura u središtu dostigne barem 70 stupnjeva, kroz najmanje 2 minute i da uništi većinu štetnih bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Vrijeme kuhanja označeno na etiketi na pakiranju ili izneseno u knjizi recepata ne smije se skraćivati. Sirova jaja katkada sadrže bakterije koje uzrokuju trovanje. Ove se bakterije mogu ubiti temeljitom termičkom obradom (kuhanjem, pečenjem). Hrana koju smo skuhali za kasniju konzumaciju treba biti ohlađena što je prije moguće. Čim je ohlađena (po mogućnosti unutar jednog sata), smjestiti je u hladnjak ili zamrzivač. Skuhana hrana ne smije biti podgrijavana više od jedanput.
Trovanje hranom – Simptome trovanja hranom možemo osjetiti već unutar jednog sata nakon jela, ali i čak pet dana kasnije. Najčešći simptomi su bolovi u želucu, povraćanje i proljev. Ako je bol jaka ili simptomi ne prolaze, potrebno je posavjetovati se s liječnikom, posebno ako ste starija osoba, trudnica ili ako se radi o djetetu. Ako vi ili vaš liječnik posumnjate da infekcija ima veze s određenom hranom iz određene trgovine ili restorana, informirajte o tome sanitarnog inspektora.
Ako ste samo lagano oboljeli, uzimajte dosta tekućine i mirujte sve dok ne osjetite da možete ponovno jesti čvrstu, krutu hranu. Nemojte pripremati hranu za druge osobe za vrijeme dok patite od povraćanja ili proljeva. Ako ipak morate onda posvetite dodatnu brigu pranju ruku.
Jaja trebaju biti temeljito skuhana, sve dok ne stvrdnu i bjelanjak i žumanjak. Bilo koja kupljena već skuhana i naknadno ohlađena hrana ili pečena piletina moraju se ponovno dobro podgrijati. Nemojte ih jesti hladne.
dr. Ivo Belan
IZLAZAK U NOĆNI KLUB
Umirovljenici na plesnom podiju
Dok mnogim umirovljenicima dani prolaze u rutini i tišini domova za starije, u Belgiji se događa prava mala revolucija. Neprofitna udruga Papy Booom pokrenula je niz nesvakidašnjih aktivnosti za starije osobe, od kojih je najnovija – noćni izlazak u briselski klub. Ovakvo događanje pokazalo se kao pun pogodak te uspješan način druženja i ostajanja aktivnim.
Jedan dio umirovljenika iz domova, od kojih je najstariji imao čak 98 godina, proveo je večer plešući u jednom od najvećih noćnih klubova u Bruxellesu, poznatom po glazbi i atmosferi u stilu Ibize i Miamija. U grupi su bile pretežito žene, a svi su ostali na nogama do iza 3:30 ujutro. Bez alkohola, bez droga, samo uz dobru glazbu, raspoloženje i duh mladosti. Prije dolaska u klub umirovljenice su posjetile frizera, zatim su se svi zajedno sastali u palačinkarnici, a potom su limuzinom stigli na lokaciju. Najveći hit večeri bila je pjesma “Pookie” francusko-malijske pjevačice Aye Nakamure, koja je pokrenula čak i one koji godinama nisu zaplesali.
Udrugu Papy Booom osnovao je Youssef Kaddar 2016. godine s ciljem da promijeni monotoniju klasičnih aktivnosti u domovima za starije. Kaddar, koji već više od desetljeća radi u skrbi za starije, ističe kako su i današnji umirovljenici nekad bili mladi ljudi željni zabave, pa zašto im to i dalje ne bi bilo dostupno.
Pored noćnih izlazaka, Papy Booom organizira razne događaje, od olimpijada između domova, preko vožnje balonom, brzih spojeva i go-kart utrka, pa sve do jacuzzi izleta. Svaki mjesec planiraju novi doživljaj. Kaddar kaže kako za sreću nije potrebno mnogo, samo treba umirovljenicima dati vrijeme i ponuditi aktivnosti koje ih iskreno zanimaju.
Ova jedinstvena inicijativa pokazuje kako radost, pokret i društvo nemaju dobnu granicu te da je za zabavu ponekad dovoljan samo jedan dobar ritam.
Mirna Šverko Fluksi