Sindikat umirovljenika Hrvatske
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
  • Naslovna
  • O nama
    • Zašto je osnovan Sindikat umirovljenika?
    • Tijela upravljanja SUH-a
    • Županijska povjereništva SUH-a
    • Organizacijska shema SUH-a
    • Podružnice SUH-a
    • Pristupnica članstvu SUH-a
  • Dokumenti
  • Aktivnosti
    • Grad Zagreb
    • Zagrebačka županija
    • Krapinsko-zagorska županija
    • Bjelovarsko-bilogorska-županija
    • Osječko-baranjska županija
    • Brodsko-posavska županija
    • Istarska županija
    • Splitsko-dalmatinska županija
    • Dubrovačko-neretvanska županija
    • Sisačko-moslavačka županija
    • Zadarska županija
    • Naši sindikalni povjerenici
    • Priopćenja
  • Iz medija
  • Pravni savjeti
    • Pravni savjeti
    • Psihološka radionica/pričaonica
    • Zdravstvena i mirovinska prava
    • Pitaj pravnika
  • Povlastice
    • Povlastice za članove SUH-a!
    • Ugovorni partneri
  • Glas umirovljenika
  • Naslovna
  • O nama
    • Zašto je osnovan Sindikat umirovljenika?
    • Tijela upravljanja SUH-a
    • Županijska povjereništva SUH-a
    • Organizacijska shema SUH-a
    • Podružnice SUH-a
    • Pristupnica članstvu SUH-a
  • Dokumenti
  • Aktivnosti
    • Grad Zagreb
    • Zagrebačka županija
    • Krapinsko-zagorska županija
    • Bjelovarsko-bilogorska-županija
    • Osječko-baranjska županija
    • Brodsko-posavska županija
    • Istarska županija
    • Splitsko-dalmatinska županija
    • Dubrovačko-neretvanska županija
    • Sisačko-moslavačka županija
    • Zadarska županija
    • Naši sindikalni povjerenici
    • Priopćenja
  • Iz medija
  • Pravni savjeti
    • Pravni savjeti
    • Psihološka radionica/pričaonica
    • Zdravstvena i mirovinska prava
    • Pitaj pravnika
  • Povlastice
    • Povlastice za članove SUH-a!
    • Ugovorni partneri
  • Glas umirovljenika
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
Sindikat umirovljenika Hrvatske
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
Naslovnica Naslovna

SIGURNO RUKOVANJE S HRANOM

Savjeti za hranu u kući

10. srpnja 2025.
A A

Hranjenje u stvari treba biti zadovoljstvo i zato hrana zahtijeva posebnu brigu kako bi se izbjeglo njezino kvarenje uzrokovano štetnim bakterijama. Nakon što hranu kupimo potrebno je stalno paziti da ne bi došlo do eventualnog trovanja tom istom hranom. Od momenta kad smo ju u trgovini izabrali, do spremanja u stanu i njezinog kuhanja postoji puno toga što možemo i moramo učiniti.

Kupovanje hrane – Kontrolirajte datum otisnut na pakiranju, koji kaže do kada ta namirnica mora biti upotrijebljena. Ne može se na osnovi izgleda i mirisa smatrati da je hrana sigurna. Ako nije konzumirana do tog datuma ili ako nije smrznuta (ako je za to pogodna), treba ju baciti. Etiketa na pakiranju također sadrži upute o spremanju. Ako se ne držimo tih uputa, hrana možda neće “izdržati” niti do tog datuma. Bacite pogled i na higijenske uvjete u trgovini gdje kupujete. Izbjegavajte oštećena pakiranja.

Nošenje hrane kući – Dobro zamotajte i odvojite svaki komad sirovog mesa i perad, tako da oni ne mogu doći u kontakt s drugom hranom. Odvojeno zamotajte sirovu hranu od one već spremljene za jelo. Ohlađenu ili smrznutu hranu nastojte kupiti zadnju. Ohlađenu ili smrznutu hranu zamotajte zajedno. Stavite je u hladnjak ili zamrzivač što je prije moguće. Toplina automobila, ureda ili jednostavno nošenje hrane naokolo, već kroz samo jedan sat, može povećati temperaturu hrane i pospješiti porast broja bakterija.

Spremanje hrane u kući – Hladnjak treba održavati na temperaturi od 5 stupnjeva ili niže, kako bi se ograničio porast bakterija koje uzrokuju kvarenje hrane. U cilju održavanja frižidera hladnim, nemojte ga pretrpavati. Njegova vrata nemojte držati otvorenima dulje nego što je potrebno. Hladnjak usporava, a zamrzivač zaustavlja rast većine čestih bakterija, ali ih ne ubija. Prema tome, treba se zaustaviti njihovo širenje od jedne na drugu hranu. Ako nisu zamotani (ili smješteni u posude), sirovo meso i odmrznuta hrana mogu s bakterijama zagaditi drugu hranu. Jaja moraju biti stavljena u frižider.

Priprema u kuhinji – Najvažnija mjera opreza je oprati ruke u toploj vodi i sapunu prije rukovanja s hranom. Oprati ruke nakon nužde, diranja kućnih ljubimaca, kante za smeće itd. Previti eventualne posjekotine ili ogrebotine (ili kraste) na rukama. Često prati ili mijenjati kuhinjske krpe ili spužve. Vlažno obrisati površinu konzerve prije otvaranja. S toplom vodom i deterdžentom prati posuđe, jedaći pribor i površinu kuhinjskog elementa na kojem radimo s hranom. Držite kućne ljubimce podalje od hrane i posuđa.

Otvorena pakiranja i prosuta hrana mogu privući muhe, mrave i miševe, koji prenose i šire bakterije. Treba odmah počistiti prosutu hranu. Ne upotrebljavati isti nož ili dasku za rezanje za sirovo meso, kuhanu hranu i svježe povrće. Operite ih između tih radnji.

Kuhanje hrane – Kuhanje mora biti temeljito, potpuno, tako da temperatura u središtu dostigne barem 70 stupnjeva, kroz najmanje 2 minute i da uništi većinu štetnih bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Vrijeme kuhanja označeno na etiketi na pakiranju ili izneseno u knjizi recepata ne smije se skraćivati. Sirova jaja katkada sadrže bakterije koje uzrokuju trovanje. Ove se bakterije mogu ubiti temeljitom termičkom obradom (kuhanjem, pečenjem). Hrana koju smo skuhali za kasniju konzumaciju treba biti ohlađena što je prije moguće. Čim je ohlađena (po mogućnosti unutar jednog sata), smjestiti je u hladnjak ili zamrzivač. Skuhana hrana ne smije biti podgrijavana više od jedanput.

Trovanje hranom – Simptome trovanja hranom možemo osjetiti već unutar jednog sata nakon jela, ali i čak pet dana kasnije. Najčešći simptomi su bolovi u želucu, povraćanje i proljev. Ako je bol jaka ili simptomi ne prolaze, potrebno je posavjetovati se s liječnikom, posebno ako ste starija osoba, trudnica ili ako se radi o djetetu. Ako vi ili vaš liječnik posumnjate da infekcija ima veze s određenom hranom iz određene trgovine ili restorana, informirajte o tome sanitarnog inspektora.

Ako ste samo lagano oboljeli, uzimajte dosta tekućine i mirujte sve dok ne osjetite da možete ponovno jesti čvrstu, krutu hranu. Nemojte pripremati hranu za druge osobe za vrijeme dok patite od povraćanja ili proljeva. Ako ipak morate onda posvetite dodatnu brigu pranju ruku.

Jaja trebaju biti temeljito skuhana, sve dok ne stvrdnu i bjelanjak i žumanjak. Bilo koja kupljena već skuhana i naknadno ohlađena hrana ili pečena piletina moraju se ponovno dobro podgrijati. Nemojte ih jesti hladne.

dr. Ivo Belan

 


IZLAZAK U NOĆNI KLUB

Umirovljenici na plesnom podiju

Dok mnogim umirovljenicima dani prolaze u rutini i tišini domova za starije, u Belgiji se događa prava mala revolucija. Neprofitna udruga Papy Booom pokrenula je niz nesvakidašnjih aktivnosti za starije osobe, od kojih je najnovija – noćni izlazak u briselski klub. Ovakvo događanje pokazalo se kao pun pogodak te uspješan način druženja i ostajanja aktivnim.

Jedan dio umirovljenika iz domova, od kojih je najstariji imao čak 98 godina, proveo je večer plešući u jednom od najvećih noćnih klubova u Bruxellesu, poznatom po glazbi i atmosferi u stilu Ibize i Miamija. U grupi su bile pretežito žene, a svi su ostali na nogama do iza 3:30 ujutro. Bez alkohola, bez droga, samo uz dobru glazbu, raspoloženje i duh mladosti. Prije dolaska u klub umirovljenice su posjetile frizera, zatim su se svi zajedno sastali u palačinkarnici, a potom su limuzinom stigli na lokaciju. Najveći hit večeri bila je pjesma “Pookie” francusko-malijske pjevačice Aye Nakamure, koja je pokrenula čak i one koji godinama nisu zaplesali.

Udrugu Papy Booom osnovao je Youssef Kaddar 2016. godine s ciljem da promijeni monotoniju klasičnih aktivnosti u domovima za starije. Kaddar, koji već više od desetljeća radi u skrbi za starije, ističe kako su i današnji umirovljenici nekad bili mladi ljudi željni zabave, pa zašto im to i dalje ne bi bilo dostupno.

Pored noćnih izlazaka, Papy Booom organizira razne događaje, od olimpijada između domova, preko vožnje balonom, brzih spojeva i go-kart utrka, pa sve do jacuzzi izleta. Svaki mjesec planiraju novi doživljaj. Kaddar kaže kako za sreću nije potrebno mnogo, samo treba umirovljenicima dati vrijeme i ponuditi aktivnosti koje ih iskreno zanimaju.

Ova jedinstvena inicijativa pokazuje kako radost, pokret i društvo nemaju dobnu granicu te da je za zabavu ponekad dovoljan samo jedan dobar ritam.

Mirna Šverko Fluksi

 

DijeliTvitajPošaljiPošalji
Prethodni

I ljeti treba ostati aktivan

Sljedeći

Tražimo usklađivanje mirovina od 120 % 

Povezano Vijesti

SIKIREVCI: Interes o inkluzivnom dodatku
Brodsko-posavska županija

SIKIREVCI: Interes o inkluzivnom dodatku

13. listopada 2025.
„Mirovine trebaju biti veće, ali ne mogu“
Naslovna

„Mirovine trebaju biti veće, ali ne mogu“

13. listopada 2025.
Osobni interesi i razmirice jači od interesa za umirovljenike
Naslovna

Osobni interesi i razmirice jači od interesa za umirovljenike

13. listopada 2025.
Sljedeći
Tražimo usklađivanje mirovina od 120 % 

Tražimo usklađivanje mirovina od 120 % 

One vježbaju i dišu na istoj valnoj dužini

One vježbaju i dišu na istoj valnoj dužini

Najnovije

Obilježena 30. obljetnica Udruge

Obilježena 30. obljetnica Udruge

13. listopada 2025.
Prigodno darivanje knjiga

Prigodno darivanje knjiga

13. listopada 2025.
SUH-ovci na 22. Gerontološkom tulumu

SUH-ovci na 22. Gerontološkom tulumu

13. listopada 2025.
U borovoj šumi

U borovoj šumi

13. listopada 2025.
Prvo jesensko druženje uz glazbu

Prvo jesensko druženje uz glazbu

13. listopada 2025.
Dva nezaboravna izleta

Dva nezaboravna izleta

13. listopada 2025.
Stara jela z Dugog Sela

Stara jela z Dugog Sela

13. listopada 2025.
Rujansko kupanje i domaće lepinje

Rujansko kupanje i domaće lepinje

13. listopada 2025.
Uživanje u ljetnom odmaralištu

Uživanje u ljetnom odmaralištu

13. listopada 2025.
Obilazak grada Alkara

Obilazak grada Alkara

13. listopada 2025.
Suh logotype

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2
10 000 Zagreb

Tel/Faks: +385 1 46 55 146
+385 1 46 55 111
+385 1 46 55 190

Email: suh@suh.hr

OIB: 68205802695

Nove objave

  • Obilježena 30. obljetnica Udruge 13. listopada 2025.
  • Prigodno darivanje knjiga 13. listopada 2025.
  • SUH-ovci na 22. Gerontološkom tulumu 13. listopada 2025.

Kategorije

Redizajn web stranice napravljen je uz financijsku potporu Grada Zagreba kroz projekt "Informacijom do prava" (2022.)

Izrada stranice: Vidoš dizajn

© 2022 Sindikat umirovljenika hrvatske.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Nema rezultata
Vidi sve rezultate
  • Naslovna
  • O nama
    • Zašto je osnovan Sindikat umirovljenika?
    • Tijela upravljanja SUH-a
    • Županijska povjereništva SUH-a
    • Organizacijska shema SUH-a
    • Podružnice SUH-a
    • Pristupnica članstvu SUH-a
  • Dokumenti
  • Aktivnosti
    • Grad Zagreb
    • Zagrebačka županija
    • Krapinsko-zagorska županija
    • Bjelovarsko-bilogorska-županija
    • Osječko-baranjska županija
    • Brodsko-posavska županija
    • Istarska županija
    • Splitsko-dalmatinska županija
    • Dubrovačko-neretvanska županija
    • Sisačko-moslavačka županija
    • Zadarska županija
    • Naši sindikalni povjerenici
    • Priopćenja
  • Iz medija
  • Pravni savjeti
    • Pravni savjeti
    • Psihološka radionica/pričaonica
    • Zdravstvena i mirovinska prava
    • Pitaj pravnika
  • Povlastice
    • Povlastice za članove SUH-a!
    • Ugovorni partneri
  • Glas umirovljenika

© 2022 Sindikat umirovljenika hrvatske.

Web stranica koristi kolačiće da bi omogućila bolju funkcionalnost i izgled stranice. Nastavkom korištenja ove stranice, dajete suglasnost za njihovo korištenje.