UVODNA RIJEČ

Izaberite bolje!

Piše: Jasna A. Petrović

     Neznate za koga biste glasali, jer vam je dojadilo tri deset­ljeća vladavine HDZ-a, uz povremeno ubacivanje SDP-a. Zapravo biste radije glasali za socijaldemokratsku opciju, jer vjerujete da će „ljevičari" biti skloniji malom čovjeku i socijal­nim pitanjima, a kao umirovljeniku s prosječnom mirovinom od samo 2.524 kune, itekako vam je važnije pitanje preživljavanja od ideološkog nadmetanja. Pun vam je kufer ustaša i partizana, a domoljublje ne mjerite stranačkom knjižicom. Iako umirovljenici uglavnom nisu aktivni članovi političkih stranaka, njihov glas doista odlučuje na izborima, a mogao bi i presuditi. I što sada?

     Na društvenim mrežama stariji građani sve više zazivaju neku treću opciju, ali im ovogodišnja ponuda nije dovoljno uvjerljiva: pjevač koji zagovara ministarstvo sreće, mostovi prema tradici­onalizmu ili oni s imenom i prezimenom.

     Na prošlim su izborima mnogi svladali abecedu varljivosti političke ponude, i razočarano shvatili da su njihovi glasovi samo poslužili za carsko uhljebljenje Mislava Kolakušića i Velibora Sinčića, ili za očuvanje saborske fotelje vječnog predstavnika umirovljenika Silvana Hrelje. Neće vas privući niti bivši ministar Mirando Mrsić kojemu je glavni slogan da je „protiv Bere". Možda ste i vi protiv Bere, i protiv Plenkovića, i protiv Škore ili Petrova, ali za nekoga morate glasati.

     Zato nemojte glasati za pojedince, već za programe. Pogle­dajte što vam tko obećava, koliko veću mirovinu, kakvu obiteljsku mirovinu, koliko godina priznatog staža po djetetu, koliko novih domova za starije i nemoćne, kakvu minimalnu mirovinu, kakve mjere protiv siromaštva najugroženijih. Ima još puno pitanja za koje potražite odgovore. Možda će to, istina, biti tek obećanja, kićeno pretjerivanje, poigravanje s brojkama. Ali i to ima svoju težinu. Znači da kroz svoju ponudu, ma kako nestvarnu i pre­tjeranu, nude nešto baš vama. Da im je stalo do vašega života jer su se barem potrudili napisati nešto što bi vam moglo vratiti dostojanstvo. A onda ih imate i za što prozivati, pitati, suditi im. Osim programa, pogledajte koliko je gdje lopova, kriminala, nemorala, korupcije. Nigdje nije sve oprano i čisto, ali barem gledajte gdje je takvih manje.

     I, ne, nemojte ni pomisliti da ne odete glasati. Vaš je glas va­žan, jer to je stvarno jedan od rijetkih trenutaka kad glas svakog čovjeka ima jednaku vrijednost. Doista je jednakopravan već time što svatko ima samo jedan glas. Slobodan je izbor iskren izbor, a odluku o tome kako će glasati birač donosi samostalno; slobodno odlučuje o izboru predstavnika koji će u njihovo ime odlučivati.

     I ponosno se svečano odijenite i odite na biralište, bilo sunce ili kiša. Vaše dostojanstvo je vaše pravo da to učinite. Da izabe­rete. Sreća nikada nije umanjena kada je podijeljena s drugima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Dugo Selo: Nakon korone - kobase

    Koliko im je nedostajalo druženje tijekom pandemije članovi SUH-a iz Dugog Sela pokazali su i na prvom okupljanju nakon dva i pol mjeseca pauze. Naime, na druženju na otvore­nom okupilo se čak 49 hrabrih članova podružnice. Vodstvo podružnice potrudilo se i napravilo zakusku, kuhale su se kobasice, a na druženje su se odazvali i čelnici lokalnih vlasti.

     U opuštenom razgovoru i ugodnom društvu članovi su zaključili kako mogu biti zahvalni što nijedan od njih nije obolio od koronavirusa niti preminuo. Članovi su shvatili ozbiljno upozorenja i držali su se svih dogovora, što je na kraju rezultiralo uspjehom. Osim razgovora o koroni i potresu, nije se zaboravilo i na aktivnosti podružnice. Tako će dio članova otići na dvodnevni (20. i 21. lipnja) izlet u Baranju u Kopački rit. U planu je i odlazak na more, zasad je potvrđen odlazak na jednodnevno kupanje u Crikvenicu 15. srpnja.

Milivoj Marić


 

Velika Gorica: Otpustili kočnice 

     Vrijedno vodstvo SUH-ove velikogoričke podružnice nije zaboravilo na svoje članove i tijekom najgorih dana pandemije koronavirusa, pa su tako svi članovi koji su u to vrijeme imali rođendan na svoje adrese dobili rođendanske čestitke. Slavljenici su bili ganuti tom gestom te su se svi javili sa zahvalom što se mislilo na njih. Popuštanje mjera i upute središnjice SUH-a da se krene s radom značile su i ponovno otvaranje vrata podružnice u utorak 26. svibnja.

     Sve se polako vraća u normalu pa će podružnica biti otvorena kao i prije korone, svakog utorka i petka od 9 do 12 sati. S jednom turističkom agencijom već je dogovoren i termin za ljetovanje na Rabu od 20. do 27. lipnja i interes umirovljenika je velik. A koliko su čekali popuštanje kriznih mjera Velikogoričani su pokazali i 30. svibnja. Naime, jedna članica odlučila je proslaviti svoj odlazak u mirovinu te je organizirala vrhunski tulum na kojem se okupilo desetak članova.

     Svirala je živa glazba, a za nju je bio zadužen Ivan Bakarić iz Siska koji se proslavio svojim svirkama na umirovljeničkim druženjima. Članovi su otpustili kočnice, te su plesali, pjevali i uživali u dobroj hrani. Stvari su malo živnule, napokon.

Stjepan Milobara


 

BJELOVAR: Izložba ručnih radova

     Umirovljenice Sindikata podružnice Bjelovar već dulji niz godina povodom Međunarodnog dana žena u Gradskom muzeju Bjelovar izlažu svoje ručne radove.

Tako su i ove godine od velikog broja rukotvorina izabrale posebne unikate u suradnji s kustosima muzeja i izložile ih u dva muzejska izloga - stolnjake, nadstolnjake, raznorazne tabletiće, ribice, leptire, pisanice i slično, kako bi Bjelovarčani mogli uživati u tradicionalnim radovima vrijednih umirovljenica.

Ana Široki


 

Dugo selo:  Korona maškare

     Dugoselski SUH-ovci sudjelovali su u maškarama koje su se u veljači održale u njihovom gradu. Prerušeni umirovljenici su bili jedna od 18 različitih grupa koje su sudjelovali u povorci centrom grada. Situacija oko zlokobnog koronavirusa bila je inspiracija članovima da se maskiraju u medicinsko osoblje sa zaštitnim maskama te su za svoje pre- rušavanje dobili utješnu nagradu od 500 kuna, koja ih je jako razveselila.    Nakon spaljivanja fašnika grad je častio sve okupljene s kuhanim kobasicama i vinom.

     U petak, 6. ožujka 2020. održana je redovna izborna Skupština na kojoj se skupilo oko 80 članova i 20 gostiju, na kojoj je Milivoj Marić ponovno izabran za predsjednika podružnice, a nije bilo promjena ni u predsjedništvu. Blagajnica je ostala Ana Broz, tajnica Ružica Melić, zamjenica je ostala Mara Todorović, dok je izabrana nova predsjednica Nadzornog Odbora Jagica Novak.           

Milivoj Marić


 

VELIKA GORICA: Ljubav i maškare

     Četrdesetak članova SUH-ove podružnice Velika Gorica proslavilo je Valenti- novo u moslavačkom kraju, na Bilogori. U restoranu Maleni brijeg tako nije nedostajalo veselja, pjesme i plesa, što je zapravo i odlika svakog druženja kojeg organiziraju Velikogoričani.

     Pun pogodak bila je i proslava fašnika. Naime, za put na Žumberak trebalo je osigurati dva autobusa, toliki je bio interes. Stotinjak penzića fašnik je proslavilo 25. veljače 2020. u restoranu Žumberački raj. Svi su, naravno, bili maskirani, čak i u oboljele od koronavirusa, a prvu nagradu za najbolje odjevenu maškaru osvojila je gospođa koja se prerušila u ciganku. Bio je to dan kojeg će se, kažu nam veliko- gorički SUH-ovci, dugo sjećati.

Stjepan Milobara