UVODNA RIJEČ

Dan kad je vatra spalila sustav

Piše: Jasna A. Petrović

     Smrt je odsutnost prisutnosti, ništa više od toga. Beskrajno vrijeme u kojem nema povratka. Jaz koji ne možete vidjeti, a kada vjetar zapuše kroz nj, ne čuje se nikakav zvuk. Šest ih je izgorjelo, jedan muškarac posve slučajno koji je baš tog dana dovezen iz bolnice i ubačen u nagurani krevet u drvenoj kuti­ji sardina, uz pet starica. Umiralište bez dostojanstva, bez ljudskih prava, čista gola bitka za dah, za još jedan dan u pelenama.

     Njihov vrisak je zanijemio pred urlikom zapaljene štale, i dok su se čupali iz poveza kojima su ih pričvr­stili uz postelje kako im ne bi palo na pamet noću bau­ljati. Je li ona bakica koja voli pjevati crkvene pjesme posljednji put zapjevala, je li itko pokušao pobjeći iz ralja vatre? I nikoga da bi te barem držao za ruku, netko odgovoran, dužan, plaćen da te čuva.

    I nije li naša ljudska zadaća da tu nijemost prizora s ostacima tijela i dvije male električne pećice na minus 3 stupnja i huj vjetra oko drvene daščare, učinimo gla­snima do vriska, do urlika nezadovoljstva koji će rušiti moćnike i pisati povijest.

     Naš krik je tih, on spava u srcu. Nisu ni živjeli uzalud, iza njih ostaju sjećanja, proživljene ljubavi, stečena imovina, napisana pisma. A sad su u pelenama, polu­goli, poniženi, vezani, gladni, sedirani jakim tabletama za smirenje, neokupani, žedni.

Živ izgorjeti - ima li išta gore? Ima. To je smrt ispisa­na gramzivošću i nebrigom za starije na svim razinama.

     „Poruka cijele priče: rintaj kao konj do 65. godine, i puni proračun, a onda kada se umiroviš s tako malom mirovinom da si možeš osigurati samo smještaj u bara­ci, crkni pod vatrenim plamenom, jer ionako više nisi NIKOME važan" - najčešća je poruka starijih građana na društvenim mrežama. I pitanja koja, onako iskrena i mučna pogađaju u sridu: kad će ministrica ponuditi ostavku, kad će u pritvoru završiti vlasnica doma, kad će činovnici osmisliti sustav bez spaljenih staraca, kad će se vratiti dostojanstvo umiranja u zemlji koja se odrekla svojih starih. Jer, smrt i umiranje, kao i stvarno­sti koje označuju, međusobno se isključuju. Dok umira­nje još uključuje u sebi život, smrt je već označila kraj života. Naši stari umiru bez prava na život. Oni izgore kao fitilj prskalice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

VRBOVEC: Debi pjevačkog zbora

     Pjevački zbor vrbovečke podružnice Sindikata umirov­ljenika Hrvatske 6. siječnja 2020. godine je imao svoj prvi nastup na Adventu u Vrbovcu. Pod vodstvom Franje Simića petnaestak članova otpjevalo je nekoliko prigodnih pjesama i tako pridonijelo lijepoj atmosferi na zadnjem danu adventskog druženja u Vrbovcu.

     Svi koji se žele uključiti u rad novoosnovanog zbora mogu se javiti utorkom i petkom od 9 do 12 sati u vrbovečku podružnicu SUH-a na adresi Brdo 3/1 ili nazvati na 01/279118. Vježbe Pjevačkog zbora SUH-a održavat će se srijedom u 18 sati.

I.K.


 

Velika Gorica: Kad Aurora zasvira

     Sindikalna podružnica umirovljenika Velike Gorice organizirala je proslavu Martinja 11. studenog 2019. za svoje članove u restoranu Štefova klijet u Gornjoj Dubravi u Međimurju. Zbog velikog intere­sa organiziran je veći autobus pa se tako do Međimurja zaputilo čak 60 umirovljenika. A u restoranu velikogorički umirovljenici imali su, kako kažu, totalni paket. Glazbeni bend Aurora zabavljao je prisutne zabav­nim pjesmama, šlagerima, a hranu i piće imali su u neograničenim količinama.

     Vrhunac zabave bilo je krštenje mo­šta od strane vinskog biskupa, što je iza­zvalo erupciju oduševljenja naših penzi- ća. Svi su oprobali kršteno vino i bili su jako zadovoljni kvalitetom. Unatoč pro­slavi na kojoj su, kažu, svi bili malo veseli, nitko nije pretjerao s alkoholom. Kad se sve zbroji, proveli su jedno prekrasno po­podne te su se navečer sretni i zadovoljni vratili kući. Šoferi su, naravno, bili u ap­stinenciji.

Stjepan Milobara


 

VELIKA GORICA: Kod Aleksandra Makedonskog

     SUH-ova podružnica Velika Gorica organizirala je putova­nje za svoje članove u Sjevernu Makedoniju od 5. do 8. rujna 2019. Put je bio dosta naporan, ali nikome nije bilo krivo nakon što su stigli u Makedoniju i upoznali se s njezinim ljepotama. Obišli su glavni grad Makedonije Skoplje, vidjeli znamenitosti i sve kipove makedonskih velikana, od Aleksan­dra Makedonskog do Majke Tereze. Posjetili su i željezničku stanicu gdje se nalazi ura koja je stala 1963. godine u 5:17 sati za vrijeme velikog potresa koji je pogodio taj grad.

     Nastavili su put za Ohrid, gdje su se kasnije brodom vozili po prekrasnom ohridskom jezeru. Tamo su posjetili naselje so­jenica, koje je rekonstruirano kako bi izgledalo autentično kao i prije 5 tisuća godina. Zatim su završili na večeri u Biljaninim izvorima, gdje ih je zabavljao makedonski ansambl, plesali su folkloraši makedonsko nacionalno kolo Oro. Poslije Ohrida, nastavili su put za sv. Naum gdje su razgledali znamenitosti i poslije toga se preko Mavrovskog jezera vratili u Veliku Goricu.

Stjepan Milobara

 


 

VELIKA GORICA: Voda koja liječi

     Sindikalna podružnica SUH-a Velika Gorica 16. listopada 2019. godine organizirala je za svoje članove cjelodnevno kupanje s ručkom u Termama Tuhelj. Dojmovi su odlični, voda je bila idealna, a s obzirom da je bio radni dan, nije bilo gužve, što je bio dodatni plus. Velikogorički SUH-ovci su se, kako kažu, nauživali, naplivali i namasirali vodenom masažom.

     Za odlazak u Tuhelj je vladao veliki interes, na kraju je otputovao pun autobus, s ukupno 52 člana podružnice, a nažalost ostalo je još ljudi koji su htjeli ići, ali nije bilo mjesta u busu. Dobro odmoreni i vidno raspoloženi Velikogoričani su se vratili svojim kućama.

Stjepan Milobara


 

2. SPORTSKE IGRE SUH-A ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Suci imali pune ruke posla

     URugvici su 14. rujna 2019. godine održane 2. Sportske igre Sindikata umirovljenika Zagrebačke županije. Na­stupilo je više od 150 natjecatelja iz sedam županijskih podružnica: Samobor, Međunarodna zračna luka Zagreb, Dugo Selo, Velika Gorica, Vrbovec, domaćin Rugvica i po prvi puta Gradec.

Sudionike je, uz domaćina Stjepana Sekulića, pozdravila i potpredsjednica SUH-a Biserka Budigam, kazavši kako igre imaju i važan značaj druženja te je uz to poželjela neka pobi­jede najbolji, a pobjednici su već time svi što su se okupili u Rugvici.

     Igre je otvorio izaslanik župana Stjepana Kožića, Ivan Re­menar. Izrazio je zadovoljstvo što se sportski susreti održava­ju po drugi puta, dodavši kako će županija i dalje podržavati ovakve susrete te je izrazio nadu kako će igre postati tradicio­nalne. Prisutne je također pozdravio i Zlatko Hržić, predsjed­nik Povjereništva SUH-a Zagrebačke županije i zaželio puno sreće u natjecanju.

Nakon svečanog otvaranja krenulo se s natjecanjima. U dvorani Osnovne škole Rugvica održavalo se nadmetanje u stolnom tenisu i pikadu. Vladala je prava natjecateljska atmos­fera. Borilo se za svaki poen, odnosno bod, kao da je u pitanju svjetsko prvenstvo, a ne sportski susreti SUH-ovaca. Suci su imali pune ruke posla.

     U predvorju škole natjecalo se u šahu i belotu. Tu je atmos­fera bila daleko mirnija i tiša zbog samih disciplina. Natjecate­ljice i natjecatelji morali su paziti na svaki potez, odnosno na svaku bačenu kartu. Suci su i tu imali dosta posla kako bi se svaki meč odigrao, odnosno završio prema pravilima.

Kao i na prvim susretima, najduže je trajalo natjecanje u belotu. Zbog toga je došao prijedlog da se za sljedeće susre­te 2020. godine nadopune pravila kako bi natjecanje po svim disciplinama trajalo približno isto.

     Po završetku natjecanja najboljima su podijeljeni pehari za svaku disciplinu i za ukupnog pobjednika.

O mjestu i datumu održavanja 3. Susreta odlučit će se na sjednici Povjereništva početkom iduće godine.

Zlatko Hržić

 

Stolni tenis: 1. Dugo Selo, 2. Velika Gorica,

3. Vrbovec

Pikado: 1. MZL Zagreb, 2. Velika Gorica 3. Gradec

Šah: 1. MZL Zagreb, 2. Rugvica, 3. Dugo Selo

Belot: 1. Velika Gorica, 2. Rugvica I, 3. Rugvica II.

Sveukupni pobjednik: MZL Zagreb.