UVODNA RIJEČ

Dan kad je vatra spalila sustav

Piše: Jasna A. Petrović

Smrt je odsutnost prisutnosti, ništa više od toga. Beskrajno vrijeme u kojem nema povratka. Jaz koji ne možete vidjeti, a kada vjetar zapuše kroz nj, ne čuje se nikakav zvuk. Šest ih je izgorjelo, jedan muškarac posve slučajno koji je baš tog dana dovezen iz bolnice i ubačen u nagurani krevet u drvenoj kuti­ji sardina, uz pet starica. Umiralište bez dostojanstva, bez ljudskih prava, čista gola bitka za dah, za još jedan dan u pelenama.

Njihov vrisak je zanijemio pred urlikom zapaljene štale, i dok su se čupali iz poveza kojima su ih pričvr­stili uz postelje kako im ne bi palo na pamet noću bau­ljati. Je li ona bakica koja voli pjevati crkvene pjesme posljednji put zapjevala, je li itko pokušao pobjeći iz ralja vatre? I nikoga da bi te barem držao za ruku, netko odgovoran, dužan, plaćen da te čuva.

I nije li naša ljudska zadaća da tu nijemost prizora s ostacima tijela i dvije male električne pećice na minus 3 stupnja i huj vjetra oko drvene daščare, učinimo gla­snima do vriska, do urlika nezadovoljstva koji će rušiti moćnike i pisati povijest.

Naš krik je tih, on spava u srcu. Nisu ni živjeli uzalud, iza njih ostaju sjećanja, proživljene ljubavi, stečena imovina, napisana pisma. A sad su u pelenama, polu­goli, poniženi, vezani, gladni, sedirani jakim tabletama za smirenje, neokupani, žedni.

Živ izgorjeti - ima li išta gore? Ima. To je smrt ispisa­na gramzivošću i nebrigom za starije na svim razinama.

„Poruka cijele priče: rintaj kao konj do 65. godine, i puni proračun, a onda kada se umiroviš s tako malom mirovinom da si možeš osigurati samo smještaj u bara­ci, crkni pod vatrenim plamenom, jer ionako više nisi NIKOME važan" - najčešća je poruka starijih građana na društvenim mrežama. I pitanja koja, onako iskrena i mučna pogađaju u sridu: kad će ministrica ponuditi ostavku, kad će u pritvoru završiti vlasnica doma, kad će činovnici osmisliti sustav bez spaljenih staraca, kad će se vratiti dostojanstvo umiranja u zemlji koja se odrekla svojih starih. Jer, smrt i umiranje, kao i stvarno­sti koje označuju, međusobno se isključuju. Dok umira­nje još uključuje u sebi život, smrt je već označila kraj života. Naši stari umiru bez prava na život. Oni izgore kao fitilj prskalice.

PROSVJEDNA AKCIJA PRED VLADOM

Drugo otvoreno pismo Vladi RH

Drugi četvrtak zaredom u 9,30 sati ispred zgrade Vlade RH predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su prosvjednu akciju te uručivanje Drugog otvorenog pisma Vladi Republike Hrvatske kojim su zatražili povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ni kiša nije mogla zaustaviti 20-ak članova Sindikata umirovljenika da Vladu upozore na dugogodišnju nepravdu. Ovo prosvjedno okupljanje moglo bi uroditi pomakom već danas, kazala je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

“Mi smo ovdje na kiši, ali imamo i paralelnu akciju u Saboru. Dogovorili smo s predsjednicom Matice umirovljenika Višnjom Fortunom da podijeli Otvoreno pismo saborskim zastupnicima - članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, te da zatraži da informacija o umirovljeničkim zahtjevima za povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje uđe na dnevni red Odbora”, kazala je Petrović. Fortuna je izvijestila kako je to prihvaćeno te su članovi Odbora primili na znanje.

Sindikalisti su tako još jednom upozorili premijera Plenkovića i cijelu Vladu da godišnje desetak tisuća umirovljenika gubi pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje uslijed usklađivanja mirovina.

„Sadašnji cenzus je određen prije 15 godina, a zavisi od proračunske osnovice. Za samca iznosi 1.939 kuna, a za člana zajedničkog kućanstva 1.516 kuna. Ukoliko se usklađivanjem mirovina navedeni cenzus prijeđe i za jednu kunu, gubi se pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje“, kazao je okupljenim medijima pravni savjetnik SUH-a, Davor Šmuljić, koji je dodao i da je cilj ovog okupljanja bio potaknuti Vladu i nadležna ministarstva da vode odgovarajuću brigu i o najsiromašnijim građanima ove države, a to su umirovljenici.

U Otvorenom pismu Vladi Sindikat je upozorio da se umirovljenike zavlači 15 godina “hladno, proračunato i bezobzirno” te predlaže da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.

“To bi značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus”, zaključuje se u pismu.

DRUGO OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI: PRESTANITE NAS IGNORIRATI I POVEĆAJTE CENZUS ZA DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE!

Poštovani gospodine Plenkoviću, poštovana Vlado RH,

Prošli četvrtak, 24. listopada, došli smo pod vaše prozore kako bismo vam skrenuli pažnju da nas sustavno ignorirate u vezi zahtjeva da se hitno promijeni prihodovni cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, cenzus nije mijenjan već 15 godina, od 2004. godine, i danas iznosi 1.939 kuna za samca, a 1.516 za člana zajedničkog domaćinstva, što je čak 22 posto ispod linije siromaštva.

Naše okupljanje prošlog četvrtka ste ignorirali. Na naše otvoreno pismo nismo dobili vaš odgovor zašto ne želite mijenjati cenzus, što dovoljno govori o vašem odnosu prema najsiromašnijim pripadnicima društva. Na stotine telefonskih poziva svjedoče o hitnosti rješavanja ovog pitanja, jer najsiromašniji više naprosto ne odlaze liječniku. Nemaju za dopunsko. Nemaju za lijekove.

Usklađivanjem mirovina samo ove godine pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo je čak deset tisuća umirovljenika te tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika, a taj broj će nastaviti padati. Pitamo vas, kome je u interesu da dodatno osiromašuje već dovoljno osiromašene umirovljenike? Rast mirovina od 50 kuna je duda varalica za brojne umirovljenike, jer će im zbog povećanja mirovine na naplatu sjesti plaćanje dopunskog zdravstvenog od 70 kuna.

Gorko zvuči vaše hvaljenje kako ste u mandatu ove Vlade povećali mirovine za 11 posto, a prava istina je da to nije bio čin vaše dobre volje, već ste na to bili primorani zakonskim odredbama. Iako su u proteklih 15 godina plaće porasle oko 35 posto, a mirovine 28 posto, cenzus je ostao isti. Ima li vam to logike? Naravno da nema.

Već smo vas izvijestili kako su umirovljeničke udruge od Ministarstva zdravstva dobile „čvrsta“ obećanja kako će najkasnije do kraja ove godine biti povećan prihodovni cenzus. I ne samo od tog Ministarstva. U rujnu prošle godine isto je obećao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Pavić. Svi obećavaju, ali nitko ništa ne poduzima.

U lipnju ove godine Sindikat umirovljenika je uputio otvoreno pismo ministrima zdravstva i financija, Kujundžiću i Mariću, s problematikom cenzusa za dopunsko, ali nismo dobili čak ni pristojan odgovor o primitku.

U razgovorima s novim ministrom rada Aladrovićem u rujnu ove godine umirovljeničke udruge su ponovile kako im je povećanje cenzusa prioritet te zatražile da se na 14. sjednicu Nacionalnog vijeća, održanu 1. listopada o.g., pozovu kompetentne osobe iz ministarstava zdravstva i financija. I opet ste nas prevarili, jer ste nam posredstvom stručnjaka nižeg ranga dali odgovor kako nema sredstava za povećanje prihodovnog cenzusa za samca niti na 2.000 kuna, jer bi to zahtijevalo pronalaženje 160 milijuna kuna?! Je li to konačna politička odluka Vlade RH o ovom osjetljivom pitanju – to da vam je preskupo pravo na život novih desetaka tisuća umirovljenika?!

I tako 15 godina zavlačite siromašne, hladno, proračunato i bezobzirno. Je li vam jasno kako će sve manje umirovljenika imati mogućnost plaćati dopunsko od 70 kuna, a vaš bi ga ministar htio i povećati?! Je li vam jasno da prema izvješću Europske komisije Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama, te je upravo stoga od osobitog značenja što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kako bi se prevenirali troškovi liječenja. Cinično i hladno vaši nadležni ministri ignoriraju i takvu činjenicu.

Sindikat i Matica umirovljenika su početkom listopada dali rok od desetak dana da se ministri rada i mirovinskog sustava, zdravstva i financija dogovore oko povećanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, te im to priopće na sljedećoj sjednici Nacionalnog vijeća koja se već trebala održati. Ali nije održana. I tu ste nas prevarili.

Socijalna osjetljivost političke elite je ravna nuli. Njih nije briga, ne vide, ne čuju, ne osjećaju. Nije ih briga koliko gladnih umirovljenika kopa po kontejnerima i kantama za smeće, prikupljajući plastične boce i ostatke hrane. Ne vide da 55 posto svih umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva (2.485 kn), da ih 98 posto ima mirovine niže od prosječne plaće!

SUH i MUH predlažu da se prihodovni cenzus utvrđuje automatskiprema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samce te članove obitelji.To značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus.

S poštovanjem – ZAJEDNO SMO JAČI

Predsjednica SUH-a