UVODNA RIJEČ

„Sitnica" kao Golijat

Piše: Jasna A. Petrović

     Kad 86-godišnja umirovljenica iz Istre pokuša doći do informacije kako kao invalidna osoba dođe do svoje mirovine, nema nikoga tko bi joj odgovorio na kontakt telefonu OTP banke. Kada, pak, novinari po­kušaju pribaviti pojašnjenje od bankarske aristokracije, odgovaraju im u maniri Marije Antoanete koja je glad­nom narodu preporučila da, ako nemaju kruha, jedu kolače.

     OTP je ljubazno odgovorio: „Kontakt telefon je u potpunosti besplatan i klijenti nemaju nikakve do­datne troškove zbog čekanja. Ukoliko klijentica nije u mogućnosti čekati, postoji mogućnost i slanja upita na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Nadam se da smo pomo­gli”, vele bankari. Kakav beskrupulozan savjet Golijata 86-godišnjakinji!

     Već četiri godine Sindikat umirovljenika inzistira da se onima koji to žele mirovina dostavlja besplatno i pu­tem pošte. Oni koji je hoće dobivati preko banke, neka čekaju jednom mjesečno u korona redovima. No, kako s onima koji su prestari, prebolesni ili prenemoćni da bi odlazili u banke, ili banke nema na dohvatu pješice - a javnog prijevoza nema, ili žive na planini ili u udalje­nom gradu? Ništa, odgovara vlast. To je sitnica.

     Zanimljivo kako je to pravo ukinuo još ministar Mirando Mrsić, a stari-novi ministar Aladrović nije taj ne­humani propis ispravio, unatoč stalnim inicijativama Sindikata umirovljenika. Jedan je poslušao banke da se mirovine umirovljenima nakon 1. siječnja 2014. dostav­ljaju samo putem banaka, a drugi se ne bi htio bosti s rogatima. Jer to je, valjda, sitnica.

     Sada u doba korone još je više umirovljenika koji ne mogu doći do svojih mirovina. Katkad i samo zbog stra­ha da stoje u redovima, jer ih bole kukovi i koljena, jer nemaju nikoga od povjerenja tko bi im podizao mirovi­nu, jer se njihov glas ne čuje. I taj problem je ministru sitnica, a umirovljenicima Golijat, Filistejac visok 292,5 cm u oklopu od 60 kg. To je teret bankarske premoći, podložnosti političke vlasti i umirovljeničke nemoći.

     Kroz sitnice vidiš koliko je nekome stalo do tebe. Vladajuća ekipa je pokazala, kao i dvije prethodne, da im nije stalo do umirovljenika. Jer, najbolja je vlast ona koja je učinila svoj narod sretnim i u sitnicama, a osobi­to one koji su najslabiji. Vlast koja nije filistarska i ogra­ničena vlastitom moći.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Piše: Biserka Budigam, psihologinja

 

   

Zaljubi se jer si star

     Valentinovo je pred vratima. Danas sam primila dva poziva za održavanje izbornih skupština u podružnica­ma. Jedan je bio drukčiji. U desnom uglu gore je nacrtano malo strelicom probodeno srce, a u lije­vom donjem kutu silueta plesnog para i tekst „Posli­je skupštine domjenkom se nastavljamo družiti uz glazbu i ples te ćemo tako obilježiti Valentinovo."

     Tipično ponašanje sta­rijih osoba. Spojiti ugodno s korisnim. U ovom slučaju obvezu održavanja skup­štine završiti u veselom druženju. Druga je po­družnica dan prije Valen- tinova organizirala stručnu tribinu u okviru projekta, a potom, dakako, proslavu Valentinova.

     Vrijeme iz dana u dan sve više miriše na prolje­će. Toplo je i sunčano pa su jutros u mome vrtu, uz procvale visibabe, skakutale i male ptice sjenice. U travi je bilo nešto što su kljunom čupkale i cvrkuta- le. I odmah sam se sjetila da mi je moja baka iz Me­đimurja kao djetetu rekla da se to ptičice žene. I do­ista nakon nekog vremena i male su se ptičice pojavile u gnijezdu.

      U „ona vremena" bake su u grmlje sakrivale male kolačiće koje su tražila dje­ca. I tako su mi priča do pri­če vezane uz Valentinovo zaokupile misli pa se sje­tim i jučerašnjeg posjeta frizerskom salona u mome susjedstvu. U salonu je fri­zerka šišala jednog gospo­dina, a drugi s nakostrije- šenom frizurom je čekao. Nisam bila sigurna da li je to nova ili stara frizura. Ša­lili smo se na račun Valen­tinova za koje se moramo i izgledom pripremiti kako bi se svidjeli svom starom bračnom partneru s kojim smo pregrmili mnogo ta­kvih proslava.

    Razmišljala sam o mno­gim pričama koje sam čula od ljudi koji su imali lijepa, ali i tužna sjećanja vezana uz Valentinovo. Sjetila sam se nekih stari­jih gospođa koje su mi u posljednje vrijeme dolazi­le s pitanjem da li da pri­hvate neku prisniju vezu s dugogodišnjim prijate­ljem. Naime, već su jedan drugome oko dvije godi­ne partneri za posjećiva­nje kazališta i koncerata, ali svaki živi u svom stanu. Gospođa kaže da se boji da ostanu sami u stanu jer ne zna kako bi se ponašala u slučaju da osjeti jaču po­trebu za nježnošću, a da to partner ne prihvati. Boji se da ne pokvari divno prija­teljstvo.

     Savjetovala sam joj da se ohrabri i iskoristi hladni­je vrijeme, pa kad je prija­telj doprati do kuće, a vani je hladno, neka ga pozove na čaj. Dogovoreno i re­alizirano na zadovoljstvo oboje! Sada i prespavaju jedno kod drugoga. Ne­maju djece i bližih rođaka, nemaju zajedničku imovi­nu i žive svoj život sretno i zaljubljeno.

     Druga priča je malo slo­ženija jer je u njoj više, da tako kažemo, zainteresira­nih aktera. Bilo je to divno prijateljstvo koje su podr­žavala i njihova djeca. Sve je bilo u redu dok su oboje živjeli u svojim stanovima. Kad je gospodin postao teže pokretan, njegova su ga djeca smjestila u dom, a gospođi zabranila posjete jer su vjerovali da ga može nagovoriti da njoj ostavi stan. Osim toga, dom je bio udaljen od mjesta gdje živi gospođa pa je tako obitelj prekinula vezu i gospodin je umro iznenada, sahra­njen daleko od kuće.

     Sjetih se i desetak bra­kova u starijoj dobi, neko­liko sklopljenih u domu umirovljenika, a sigurno i više od pedesetak uspješ­nih prijateljskih, ali i inti­mnih veza, starijih osoba koje su sretnije i zadovolj­nije jer život udvoje je sta­nje kad dio naših briga i strahova, usamljenosti i nesnalaženja podijelimo s nekim.    Starenje je lakše udvoje. Osjećamo se za­štićeni.

      I zato savjet za danas: učinimo sami sebi radost i Valentinovo provedimo sa sebi sličnima. S dragim osobama. Dajmo si priliku za ljubav ili barem prijatelj­stvo.

Moja je poruka: zaljubi se jer si star!