UVODNA RIJEČ

Vitez na drvenom konjiću

Piše: Jasna A. Petrović

     Jesensko-zimska sjednica Sabora počela je aktualnim pri- jepodnevom, a pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i mi­nistrima postavilo je 38 zastupnika iz oporbenih stranaka i stranaka vladajuće koalicije, a hrvatski akademik i vitez te pot­predsjednik Sabora Željko Reiner svoje pitanje je iskoristio da bi nabrojao sva postignuća Vlade. Povećan je kreditni rejting, pove­ćane su plaće, zabilježen je veliki gospodarski rast. I baš je lijepo kad je tako ugledan i pametan član HDZ-a stubokom vjeran svo­joj stranci i njezinoj Vladi.

     I onda se Reiner u čudu pita zašto netko građanima plasira teze da je sve u Hrvatskoj loše, a što je najgore ne može shvatiti kako ti isti građani ponekad u to povjeruju i ne vide da im je bolje!

     Pa je Reiner zamolio ministra gospodarstva Darka Horvata da mu na istoj sjednici objasni taj fenomen. Horvat mu je odgovorio da je točno kako postoji taj fenomen malodušja i da će se kroz ovu i sljedeću godinu Vlada boriti za bolji standard malog čovje­ka i izrazio nadu da će uspjeti još više podići minimalnu i prosječ­nu plaću. Reiner je bio samo djelomično zadovoljan odgovorom, jer da mu nije jasno zašto primjerice povećanje plaća od 11 posto nikoga ne dira i to je fenomen koji on ne može shvatiti. "Ne mogu shvatiti da ljudi koji su dobili 200, 500, 800 kuna veću plaću da im se naprosto čini da to nije važno", kazao je Reiner.

     Tako je zborio vitez na drvenom konjiću, koji stalno jaše na mjestu. Hopa, cupa, baš je život lijep. Tako je govorio akademik koji živi u svojoj ružičastoj bajci gdje nema gladnih i siromašnih, gdje nikome nije zima i svi imaju podno grijanje u kupaoni. Re- iner u svojem čuđenju nije primijetio da po dobi pripada u sve masovniju skupinu građana poodmakle dobi u kojoj sa svojim mjesečnim prihodima od kojih 25.000 kuna naprosto strši, jer uprihođuje u 30 dana njihovu godišnju mirovinu. I nije primijetio da su prosječni umirovljenici dobili polugodišnje povećanje mi­rovine od 60 kuna prosječno, od čega ne mogu kupiti ni drvenog konjića za jahanje na mjestu.

     Reiner ne zna da njegova generacija kopa po kontejnerima, a zimi se vozi u beskonačne krugove tramvajima, kako bi uštedili na grijanju. No, zato to zna aktualna predsjednica Kolinda, jer ona svoje mjesto u tramvajima prepušta razigranim staricama i star- čekima - za razliku od njemačkog ili finskog predsjednika te vrlo ekološki i socijalno osjetljivo ostatke hrane uvijek pomno spakira u odvojenu vrećicu da bi bila na dohvat siromasima namjernici­ma.

     Kolinda je bila najavljena da će doći prije koji tjedan na Ge- rontološki tulum u Zagrebu, no u zadnji tren je otkazala. Ima preča posla, nego promatrati umirovljenike čak i kad plešu i reci­tiraju. Zapravo, čuđenju nikad kraja, otkud im uopće za to snage. Uz sve fenomene koji bujaju u Hrvatskoj, sada imamo i fenomen malodušja po ministru Horvatu, a i definitivno zabetonirani feno­men političke elite koja ignorira i zanemaruje svoje stare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

 

VRBOVEC: Desert, juha i picek s trona

     U Vrbovcu se krajem kolovoza po 37. put održala manifestacija „Kaj su jeli naši stari", na kojoj su i ove godine aktivno sudjelovali članovi lo­kalne podružnice SUH-a. Ove godine se od 173 člana podružnice Vrbovec uklju­čilo njih čak 94, a neke članice aktivno sudjeluju u manifestaciji od njezinog početka, ali kao Aktiv umirovljenika.

     Ručne radove za uređenje štanda posudili su, kao već nekoliko godina unazad, od članice Marije Gotal, dok je većina članica pekla kolače za prodaju, a neke su sudjelovale u pripremanju jela za podjelu i ocjenjivanje. Jela su ocjenji­vala tri vrsna kuhara iz Zagreba.

     U nedjelju, na proglašenju pobjedni­ka, svi su bili presretni kad je gradona­čelnik Denis Kralj pročitao našu podruž­nicu čak tri puta. Osvojili su 1. nagradu za desert -Ružice od sira, koje je pripre­mala Bernarda Car-Hržić; 2. nagradu za juhe - Staklena juha od krumpira, koju je kuhala jedna od najstarijih članica Pe- trunjela Bosner, te 3. nagradu za glavno jelo - picek na saft s domaćim krpicama i salatom, kojeg je pripremila Milica Dr- venkar. Prihod od prodaje kolača, od kojih su najtraženiji bili pera, bučnica, štrudla od sira, orahnjača i makovnjača, koristit će se za rad podružnice.

     Činjenica da su sve ispečene kola­če prodali, po koje su se gosti vraćali i kupovali za doma, potvrđuje da su bili odlični. Hvala i hvala svim članovima koji su sudjelovali na ovom divnom vr- bovečkom događanju.

Zlatko Hržić

 

VELIKA GORICA: Hrana za dušu

     Stubičke toplice i Marija Bistrica bili su odredište članova i članica podružnice SUH-a Velika Gorica. Lijepo vrijeme iskoristili su za obilazak Marije Bi­strice gdje su obišli križni put, a potom popili „gvirc" i pojeli medenjake.

     Nakon duhovne hrane, izletnici su se uputili u Stu­bičke toplice na ručak i kupanje. Uz dobro društvo, ve­selje i krasno vrijeme, aktivan dan je brzo prošao. Izlet­nici su se rastali uz obećanje kako će se druženje što prije ponoviti.

Stjepan Milobara

 

 

VELIKA GORICA: 21. rođendan Turopoljskih zvona

     Pjevački zbor „Turopoljska zvona", osnovan pod okriljem podružnice SUH-a Velika Gorica, proslavio je 21. ro­đendan, a tom prigodom priredili su koncert u dvorani Galženica u Velikoj Gorici gdje se tražilo mjesto više. Stavi svjetiljku u prozor, Ti bi htjela da ti pjesmom kažem, samo su dio repertoara zbora. Voditeljica Snježana Špehar odlično je osmislila repertoar s obzirom da su se na njemu našle na­rodne, starogradske i autorske skladbe, za svakog po nešto. Turopoljskim zvonima čestitamo rođendan, sigurni smo da će ih biti još mnogo!

     Članovi i članice SUH-a Velika Gorica posjetili su grad-he- roj Vukovar. Željeli su vidjeti sva mjesta gdje se vodila očajnič­ka borba za obranu grada. Posjetili su i ključna mjesta u Vuko­varu, ali i naselja Jabukovac i Ovčara, gdje su zapalili svijeću.    Obišli su i spomen dom Ovčara, te novu crkvu u Aljmašu - svetište Gospe od    Utočišta. Teško je bilo suspregnuti osjećaje i pomisao na muku i patnju koju su preživjeli stanovnici tog kraja. No unatoč tome, SUH-ovci su ponosni na sve ono što se do sada izgradilo u Vukovaru.

Stjepan Milobara

 

DUGO SELO: Stjepan Novak novi predsjednik

     Nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg predsjed­nika Josipa Sahora, udruga SUH-a Dugo Selo održala je 19. lipnja izvještajno-izbornu Skup­štinu u restoranu Romantika, na koju se odazvalo 120 članova i članica udruge, kao i brojni drugi gosti i uzvanici. Uz uobičajene izvještaje o radu i financijama, podnesen je i usvojen i izvještaj Nadzornog odbora.

     Za novog predsjednika izabran je Stjepan Novak, za njegovog zamjenika Milivoj Marić, dok su na čelu Nadzornog odbora Mara Todorović i njen zamjenik Josip Kelšin. Skupštinu su dodatno uveličali gosti, točnije dogradonačelnik Dugog Sela Nikola Tominac, zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić i pred­sjednik Županijskog povjereništva SUH-a Zagrebačke Županije Zlatko Hržić, koji su u svojim obraćanjima naglasili uspješnost rada podružnice u proteklom raz­doblju.

 

"PRAVO DOBA" U ZAGREBU: Razveselili Samoborci!

     Zagrebački velesajam u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Zakladom Zajednički put organizirao je treći po redu Sa­jam za 50+ generacije, koji je na jednom mjestu okupio profesionalce koji su uključeni u podizanje kvalitete života u starijoj dobi. Sajam je održan na Zagrebačkom velesajmu od 18. do 20. svibnja ove godine, a na njemu se tradicionalno predsta­vilo Povjereništvo SUH-a Zagreb sa svoje četiri podružnice - Stu­dentski grad, Donja Dubrava, Peščenica i Podsljeme. Na sajmu je sudjelovala i Udruga SUH-a Samobor iz Zagrebačke županije.

     Sve podružnice predstavile su se svojim ručnim radovima - u tehnici quilling, nakitom, decoupageom, ručno izrađenim ukrasnim cvjetovima, zlatovezom, oslikanim predmetima od drva i brojnim drugim rukotvorinama. Ručni radovi mogli su se kupiti na štandu, a prikupljenim novcem će se nabaviti novi ma­terijal za rad na radionicama.

     Udruga SUH-a Samobor, koja je prvi puta izlagala na ovo­me sajmu, predstavila se prehrambenim proizvodima i ručnim radovima svojih sponzora i članova. Bilo je tu ponuđeno raznih slatkih i slanih delicija s područja Samobora kao što su suhome­snati proizvodi privatnih proizvođača, medarski proizvodi, do­maća rakija, razni kolači i slastice. Na sreću brojnih posjetitelja sve je bilo besplatno za degustaciju.

Biserka Budigam

Lipanj 2017