UVODNA RIJEČ

Dobizam i klaunovi

Piše: Jasna A. Petrović

     Zamislite na trenutak svijet u kojemu se koronavirus širi ubrzano i to najviše šireći zarazu na mlađe od 50 godina. I da je danak u smrti najviši među djecom i školarcima. I zamislite da znanstvenici procjenjuju da su upravo stari ti kod kojih je niži rizik zaraze zbog dugogo­dišnje izloženosti sličnim virusima. Kako biste vi reagirali na bolest koja većinom ubija mlade diljem planeta?

Vaša reakcija bi bila različita od ove koju sada imate, a osobito bi mnogi mlađi stanovnici svijeta imali drugi rječnik u javnosti. Ta danas čak i stariji građani smatraju kako je prirodno da oni prvi umru, „jer stari ionako treba­ju od nečega umrijeti".

     Slijede teška pitanja: jesu li neke vlade zemalja, po­put SAD-a, reagirale s ignoriranjem i odgodom spram prijetnji pandemije, samo zato što je u stvarnosti veća opasnost da će oboljeti i umrijeti starije osobe? Da li je to razlog što nam se pred očima vraćaju strogo omeđene, s policijom i vojskom na granicama, europske države, koje nimalo ne nalikuju na zajednicu ravnopravnih europskih država? Bez zajedničke politike u odnosu na pandemiju. Je li tu riječ o kašnjenju koje se ne bi dogodilo da je virus za prvotne žrtve „odabrao" mlade?

     Dobizam (ageism) igra ulogu, ne samo u kreiranju po­litika i mjera, već i u praktičnoj ulozi božjeg djelitelja smr­ti ili života. U Italiji su mnogi liječnici svjedočili kako su donosili teške odluke hoće li na respiratore spojiti mlađe, a starije ostavljati da umru. Što su i činili. Otuda i loše šale da su zapravo mirovinski fondovi financirali stvaranje i širenje takvog virusa, kako bi mogli ojačati mirovinske sustave i odgoditi njihov raspad. U stvarnosti se stvorila shizoidna podvojenost apela za zaštitu svojih starih od izlaganja virusu, zabranama izlazaka iz kuće, ali s podtek­stom kako bi njihov pritisak na zdravstvene ustanove bio manji. I to postaju protokoli trijaže, ostavite stare doma, a mlade spašavajte; dobizam u zdravstvenim uslugama bez presedana.

     Hrvatska je ponešto atipično postupila, doista štite­ći starije i u domovima umirovljenika, gdje se zbog toga zaraza nije proširila, kao i u medijskom prostoru produ­bljujući suosjećanje spram starijih. Izuzetak su javne bu­dale čiji govor mržnje sad već svatko prepoznaje. Klauni koji nikada neće doći na vlast. Osim u zemljama gdje već jesu na vlasti i gdje stari već plaćaju velik danak, ne samo zbog koronavirusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Dugo selo:  Korona maškare

     Dugoselski SUH-ovci sudjelovali su u maškarama koje su se u veljači održale u njihovom gradu. Prerušeni umirovljenici su bili jedna od 18 različitih grupa koje su sudjelovali u povorci centrom grada. Situacija oko zlokobnog koronavirusa bila je inspiracija članovima da se maskiraju u medicinsko osoblje sa zaštitnim maskama te su za svoje pre- rušavanje dobili utješnu nagradu od 500 kuna, koja ih je jako razveselila.    Nakon spaljivanja fašnika grad je častio sve okupljene s kuhanim kobasicama i vinom.

     U petak, 6. ožujka 2020. održana je redovna izborna Skupština na kojoj se skupilo oko 80 članova i 20 gostiju, na kojoj je Milivoj Marić ponovno izabran za predsjednika podružnice, a nije bilo promjena ni u predsjedništvu. Blagajnica je ostala Ana Broz, tajnica Ružica Melić, zamjenica je ostala Mara Todorović, dok je izabrana nova predsjednica Nadzornog Odbora Jagica Novak.           

Milivoj Marić


 

BJELOVAR: Izložba ručnih radova

     Umirovljenice Sindikata podružnice Bjelovar već dulji niz godina povodom Međunarodnog dana žena u Gradskom muzeju Bjelovar izlažu svoje ručne radove.

Tako su i ove godine od velikog broja rukotvorina izabrale posebne unikate u suradnji s kustosima muzeja i izložile ih u dva muzejska izloga - stolnjake, nadstolnjake, raznorazne tabletiće, ribice, leptire, pisanice i slično, kako bi Bjelovarčani mogli uživati u tradicionalnim radovima vrijednih umirovljenica.

Ana Široki


 

Bjelovar: Edukacija umirovljenika

     SUH-ova podružnica Bjelovar započela je s edukativnim predavanjima za članove njihove podružnice treće životne dobi. Tako su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova PU Bjelovarsko-bilogorske županije održali predavanje na temu "Pojačan oprez u prometu i poštivanje prometnih propisa", s naglaskom na poboljšanje stanja sigurno­sti u cestovnom prometu za starije osobe. Starije osobe treće životne dobi su manje pokretljive, sporijih refleksa i time još ugroženije u prometu te se u slučaju ozljeda teže oporavljaju pa je i samo liječenje teže i dugotrajnije. Također, pričalo se i o temi kaznenih djela na štetu starijih osoba. Napadi na starije osobe se često događaju na kućnom pragu - krade im se novac, bankovne knjižice, zlatnine te su žrtve i brojnih drugih prijevara. Često, počinitelje je teško pronaći jer su vrlo dobro umreženi.

     Raspravljalo se i o temi nasilja u obitelji. Tako se moglo čuti da starije osobe često ne žele prijaviti nasilje, pogotovo ako se ono vrši od strane djece ili unuka. Teže se odlučuju na prijavu jer smatraju da je to neugodno za cijelu obitelj. Edukacije bjelo­varskih umirovljenika se nastavljaju, slijedi gostovanje liječnika internista.

Ana Široki


 

VELIKA GORICA: Ljubav i maškare

     Četrdesetak članova SUH-ove podružnice Velika Gorica proslavilo je Valenti- novo u moslavačkom kraju, na Bilogori. U restoranu Maleni brijeg tako nije nedostajalo veselja, pjesme i plesa, što je zapravo i odlika svakog druženja kojeg organiziraju Velikogoričani.

     Pun pogodak bila je i proslava fašnika. Naime, za put na Žumberak trebalo je osigurati dva autobusa, toliki je bio interes. Stotinjak penzića fašnik je proslavilo 25. veljače 2020. u restoranu Žumberački raj. Svi su, naravno, bili maskirani, čak i u oboljele od koronavirusa, a prvu nagradu za najbolje odjevenu maškaru osvojila je gospođa koja se prerušila u ciganku. Bio je to dan kojeg će se, kažu nam veliko- gorički SUH-ovci, dugo sjećati.

Stjepan Milobara


 

DUGO SELO: Mala škola pametnih telefona

      Članovi SUH-ove podružnice Dugo Selo pred kraj 2019. godine sudjelovali su u projektu kojeg je financirao grad pod nazivom„Zasadi drvo, ne budi panj". Naime, na lokaciji u parku grofa Draškovića zasađeno je 800 stabala, a četiri su imala oznake Sindikata umirovljenika Hrvatske. Za dobru vibru pobrinula se Udruga branitelja Vitezovi, čiji članovi su skuhali ukusan grah.

      Buran kraj i početak nove godine dugoselski SUH-ovci su proslavili na fešti u Štakorovcu. Na proslavi su SUH-ovi glumci amateri održali predstavu pod nazivom „Pravda i pravica". Okupilo se 120 ljudi, a atmosfera je bila zabavna i nezaboravna. U siječnju su 44 člana podružnice četiri sata čistila stazu kroz šumu Martin Brijeg. Nakon radnih aktivnosti predsjednik podružnice Milivoj Marić pobrinuo se za dobru klopu i piće, naime skuhao je kobasice i vino.

     U veleučilištu Dugo Selo održan je tečaj„Mala škola pametnih telefona" koji je sufinancirao grad. Kroz tri mjeseca, svakog petka, 22 člana SUH-a su naučila osnove rada s pametnim telefonima i računalom. Među ostalim su naučili i kako snimiti i spremiti fotografije i prebaciti ih na USB stick. Predavanja je držala profesorica informatike Maja Mlinarek. Hvala joj.        Milivoj Marić