UVODNA RIJEČ

„Sitnica" kao Golijat

Piše: Jasna A. Petrović

     Kad 86-godišnja umirovljenica iz Istre pokuša doći do informacije kako kao invalidna osoba dođe do svoje mirovine, nema nikoga tko bi joj odgovorio na kontakt telefonu OTP banke. Kada, pak, novinari po­kušaju pribaviti pojašnjenje od bankarske aristokracije, odgovaraju im u maniri Marije Antoanete koja je glad­nom narodu preporučila da, ako nemaju kruha, jedu kolače.

     OTP je ljubazno odgovorio: „Kontakt telefon je u potpunosti besplatan i klijenti nemaju nikakve do­datne troškove zbog čekanja. Ukoliko klijentica nije u mogućnosti čekati, postoji mogućnost i slanja upita na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Nadam se da smo pomo­gli”, vele bankari. Kakav beskrupulozan savjet Golijata 86-godišnjakinji!

     Već četiri godine Sindikat umirovljenika inzistira da se onima koji to žele mirovina dostavlja besplatno i pu­tem pošte. Oni koji je hoće dobivati preko banke, neka čekaju jednom mjesečno u korona redovima. No, kako s onima koji su prestari, prebolesni ili prenemoćni da bi odlazili u banke, ili banke nema na dohvatu pješice - a javnog prijevoza nema, ili žive na planini ili u udalje­nom gradu? Ništa, odgovara vlast. To je sitnica.

     Zanimljivo kako je to pravo ukinuo još ministar Mirando Mrsić, a stari-novi ministar Aladrović nije taj ne­humani propis ispravio, unatoč stalnim inicijativama Sindikata umirovljenika. Jedan je poslušao banke da se mirovine umirovljenima nakon 1. siječnja 2014. dostav­ljaju samo putem banaka, a drugi se ne bi htio bosti s rogatima. Jer to je, valjda, sitnica.

     Sada u doba korone još je više umirovljenika koji ne mogu doći do svojih mirovina. Katkad i samo zbog stra­ha da stoje u redovima, jer ih bole kukovi i koljena, jer nemaju nikoga od povjerenja tko bi im podizao mirovi­nu, jer se njihov glas ne čuje. I taj problem je ministru sitnica, a umirovljenicima Golijat, Filistejac visok 292,5 cm u oklopu od 60 kg. To je teret bankarske premoći, podložnosti političke vlasti i umirovljeničke nemoći.

     Kroz sitnice vidiš koliko je nekome stalo do tebe. Vladajuća ekipa je pokazala, kao i dvije prethodne, da im nije stalo do umirovljenika. Jer, najbolja je vlast ona koja je učinila svoj narod sretnim i u sitnicama, a osobi­to one koji su najslabiji. Vlast koja nije filistarska i ogra­ničena vlastitom moći.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

DUGO SELO: Odličan provod na moru

     Četvrtu godinu zaredom članovi Udru­ge SUH-a Dugo Selo proveli su na ljetovanju u Crikvenici u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Thalassotherapia. Na more su došli 2. kolovoza 2020. te ostali deset nezaboravnih dana. Unatoč bojazni od korone, na ljetovanje se uputilo čak 47 članova podružnice te su popunili kapaci­tet Vile Smiljka koja im je u cijelosti bila na raspolaganju. Posebno su pohvalili pažnju  koju su domaćini i djelatnici bolnice posvetili svim članovima.

     Mnogi članovi su boravak iskoristili za fizikalne terapije, kao i poklon masaže u trajanju od pola sata. Koliko dobro im je bilo govori i činjenica da su već rezervirali termin i za sljedeću godinu, također u kolovozu. Predivno, prekrasno, svi zadovoljni, kad nešto valja ne mijenja se, poručuju Dugoselčani.

Milivoj Marić


 

RUGVICA: Velikodušni načelnik

     Članovi SUH-ove podružnice Rugvica uputili su se 22. srpnja 2020. na jed- ^^nodnevni izlet na more u Njivice. Uz 39 članova, na izlet je povedeno i šest osoba slabijeg imovinskog stanja, a koji nisu članovi, kojima su tako htjeli uljepšati ljetno razdoblje. Osim prijevoza, svi su imali osiguran i gablec, a ravnatelj osnovne škole Robert Munđer, čija mama je također putovala kao članica, počastio je sve izletnike s trima kutijama punima kroasana, krafni i peciva. Bilo je to vrlo ugodno iznenađenje za sve. Besplatnim putovanjem nagrađena je i učiteljica nižih razreda Natali Barberić, u znak zahvale za veliku pomoć koju je pružala tijekom župa­nijskih sportskih igara održanih u lokalnoj osnovnoj školi. Dan je bio idealan za kupanje, more je bilo toplo, društvo odlično i svi su se zadovoljni vratili kući.

     Da ima sluha za umirovljenike, načelnik općine Rugvica Mato Čičak pokazao je i ovaj put, te je unatoč korona krizi 18. kolovoza potpisan ugovor, kojim je općina podružnici dodijelila 30.000 kuna. Inače, članovi podruž­nice brinu i o svojim bolesnim članovima, tako su ove godine obišli njih osmero. Ne­davno su bili u posjetu članici koja je zbog moždanog udara završila u bolnici. Iako su joj donijeli kekse, kolače i voće, najveći joj je poklon, kaže, to što su je posjetili i pružili joj potporu. Za rujan je u planu bilo održavanje raznih događanja poput kotličijade, roštiljade, ribarsko-lađarskih večeri, no zbog rizičnosti okupljanja velikog broja ljudi od toga se za sada odustalo i čekaju se neka bolja vremena.

Stjepan Sekulić


 

DUGO SELO: Maraton po OPG-ovima

     Članovi dugoselske podružnice konačno su malo prodisali nakon popuštanja kriznih mjera zbog pandemije te su 21. lipnja otišli na dvodnevni izlet u Baranju. Njih 30 uživali su u prekrasnim prizorima Kopačkog rita, razgledavajući taj park prirode brodom. Posjetili su i poznati, prelijepi dvorac Tikveš, no zbog restauriranja nije im bio dopušten ulazak. U dva dana obišli su čak osam baranjskih OPG-ova gdje su uživali u domaćim vinima, kulenima i kobasicama. Članovi su bili toliko oduševljeni izletom da su kazali kako nikad u životu nisu bili na ljepšem.

     Treba spomenuti i lijepu aktivnost u samom Dugom selu, kada su predsjednik podružnice Milivoj Marić i član Alojz Ivanišević kupili sadnice za cvijeće te zajedno s aktivisticama podružnice posadili ga uz ograđeni zeleni dio uz cestu u blizini podružnice.

Milivoj Marić

 


 

Rugvica: Novo, staro vodstvo

     Podružnica SUH-a Rugvica održala je 27. lipnja 2020. izvještajno-iz- bornu Skupštinu, prvu nakon osnivanja podružnice u veljači 2019. godine, na kojoj su sudjelovala 42 člana podružnice te gosti - načelnik Mato Čičak sa zamjenikom Nenadom Jakšićem, predstavnici SUH-a, Biserka Budigam i Ante Kuprešak te gosti iz općinskih udruga. Izabrano je isto vodstvo kao i u prošlom mandatu, predsjednik je Stjepan Sekulić, zamjenik Josip Ivatek, blagajnica Marija Vražić te tajnica Katica Antoljak. Skupština je protekla u ugodnom ambijentu, uz dobru zakusku, piće i glazbu.

     Predsjednik Stjepan Sekulić podnio je poduže izvješće o radu udruge za proteklu godinu, ista­knuvši da se sedamdesetak članova SUH-a Rugvica od samog osnivanja aktivno uključilo u sva društvena događanja i brojne manifestacije koje su u tom razdoblju održane u Rugvici te ostavilo neizbrisiv trag svojim doprinosom. Rad Podružnice posebno je pohvalio načelnik Čičak koji je obećao značajnu potporu, koja će u ovoj godini iznositi naj­manje 30.000 kuna. Čičak je za svoj doprinos radu udruge, na Skupštini, dobio i posebno priznanje koje mu je uručio Stjepan Sekulić.

Stjepan Sekulić


 

Dugo Selo: Nakon korone - kobase

    Koliko im je nedostajalo druženje tijekom pandemije članovi SUH-a iz Dugog Sela pokazali su i na prvom okupljanju nakon dva i pol mjeseca pauze. Naime, na druženju na otvore­nom okupilo se čak 49 hrabrih članova podružnice. Vodstvo podružnice potrudilo se i napravilo zakusku, kuhale su se kobasice, a na druženje su se odazvali i čelnici lokalnih vlasti.

     U opuštenom razgovoru i ugodnom društvu članovi su zaključili kako mogu biti zahvalni što nijedan od njih nije obolio od koronavirusa niti preminuo. Članovi su shvatili ozbiljno upozorenja i držali su se svih dogovora, što je na kraju rezultiralo uspjehom. Osim razgovora o koroni i potresu, nije se zaboravilo i na aktivnosti podružnice. Tako će dio članova otići na dvodnevni (20. i 21. lipnja) izlet u Baranju u Kopački rit. U planu je i odlazak na more, zasad je potvrđen odlazak na jednodnevno kupanje u Crikvenicu 15. srpnja.

Milivoj Marić