UVODNA RIJEČ

Mijenjam bocu za staž

Piše: Jasna A. Petrović

     Znate li koliko plastičnih boca vrijedi jedna godina mirovinskog staža hrvatskog umirovljenika? Sitnicu od 167 boca. Prosječna je mirovina u prosincu 2020. godine iznosila 2.566,56 kuna, a cijena jedne povratne plastične bočice je pola kune. Kad tu„sarmu" podijelite s prosječnih 30 godina i 9 mjeseci staža koliko je za tu mirovinu odradio prosječni hrvatski umirovljenik, dobijete točno 83,5 kuna po godini radnog staža. A onda to podijelite s pola kune po bočici, i eto onog famoznog broja od 167 boca. Ako ste bili nesretnoga usuda, pa ste imali nižu plaću od prosjeka, onda vam se priznala samo najniža mirovina, pa vam godina staža iznosi samo 69,42 kune ili bijednih 139 bočica.

     Sada bi neki pametnjaković rekao kako je onda bolje cijeli život skupljati boce po kantama za smeće i kontejnerima, nego odraditi više od tri desetljeća, pa onda i ovako i onako - skupljati boce za preživljavanje. Tako je to u zemlji u kojoj 61 posto svih umirovljenika imaju mirovine niže od hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna.

     Dok se umirovljenici iz većine europskih zemalja raduju umirovljenju, u Domovini je to trenutak za pa­niku. S razlogom. Europska je zamjenska neto stopa mirovine 2018. iznosila 52 posto. Naime, toliki je udjel od svoje vlastite zadnje plaće prosječni umirovljenik dobio s prvom mirovinom. Međutim, u Hrvatskoj je taj iznos bio samo 39,1 posto, daleko manje od 70,9 posto u Bugarskoj ili 56,1 posto u Mađarskoj, ili pak 79,5 po­sto u Italiji i 76,5 posto u Austriji. Tamo samo sklizneš u mirovinu i malo presložiš prioritete, dok u      Hrvatskoj tim danom za većinu počinje borba za goli opstanak. Tako je bilo 2018., a sada početkom 2021. je taj udjel prosječne neto mirovine u prosječnoj neto plaći pao na samo 37,4 posto. I dalje pada, jer će i najnovijim uskla­đivanjem mirovina od oko nula posto, realna vrijednost mirovina nastaviti opadati. S pandemijom utoliko više i brže, strmoglavo prema dnu.

     I dok za svjetske bogatune znamo koliko su se omastili u godini pandemije, jer njihovo je bogatstvo poraslo za 27,5 posto, u Hrvatskoj se ti podaci skrivaju od javnosti. A kako i ne bi kad se sve politike, a posebno porezne, vode u korist bogatih da budu još bogatiji, a socijalne razlike bujaju daleko od oka, daleko od srca. Shvaćanje da su siromašni i bogati jednaki pred smrću počiva na zabludi. Siromašni i bogati nisu jednaki pred smrću, nego tek nakon smrti. Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Vrbovec:  Dobar posao s drvima

     Podružnica SUH-a Vrbovec od 1. siječnja 2021. godine preselila je u nove prostorije. Doduše, ostali su na istoj adresi, ali im je Savez samostalnih sindikata Hrvatske ustupio slobodnu prostoriju, i to bez obveze plaćanja najma, već samo režijskih troškova. S obzirom na sredstva koja su dobili od grada uspjeli su za novi ured nabaviti novu informatičku opremu, jedno prijenosno računalo, printer sa skenerom, te novu telefonsku liniju. Unatoč pandemiji, podružnica je otvorena utorkom od 10 do 12 sati, a svake prve srijede u mjesecu se održava i sastanak Predsjedništva.

     Za 150 članova koji su se prijavili osigurano je oko 170 metara kubnih drva za grijanje za sljedeću sezonu i to po bitno povolj­nijoj cijeni, zbog dugogodišnjeg dobrog odnosa s prodavačem. Plaćanje za drva odvija se u mjesečnim ratama, a isporuka se na adrese članova očekuje najkasnije do 30. lipnja. Podružnica je odlučila uplatiti 1.000 kuna na posebno otvoren žiro račun gra­da Vrbovca kako bi se prikupio novac za izgradnju kuće jednoj obitelji na potresom pogođenom području.

Zlatko Hržić


 

Dugo selo:  Nesebična pomoć za stradale

     Udruga SUH Dugo Selo pridružila se u prvim danima akciji prikupljanja pomoći područjima stradalima od potresa. Unatoč skromnom budžetu, Dugoselčani su uplatili 3.000 kuna Crvenom križu Dugo Selo, s namjenom kupnje građe­vinskog materijala. Predsjednik udruge Milivoj Marić te Alojz Ivanišević osobno su sudjelovali u pomoći na terenu u dostavi i podjeli hrane u suradnji s Udrugom Savski lađari Rugvica, čiji su i sami članovi.

     Hrana je 14 dana kuhana u prostoru Udruge lađara i dostavljana na teren u Banovinu kako bi se i volonterima i stanovništvu pružio topli obrok, a neki članovi su pomagali i otklanjajući srušene dimnjake i čisteći šutu. Članovi iz Dugog Sela kažu kako su sve činili s ciljem ublažavanje boli i stresa ljudima koje je zadesila prirodna katastrofa, pritom ne mareći za svoje zdravlje i trenutne uvjete u kojima se zbog pandemije koronavirusa nalazi naša zemlja, kao i cijeli svijet. Poručuju da zato i umirovljenici imaju svoj moto, ZAJEDNO SMO JAČI!   Milivoj Marić


 

RUGVICA: Božićnica i mandarine

     Lijepe vijesti stižu nam iz Rugvice gdje je tamošnja općina, poznata po brizi za umirovljenike i starije osobe, donijela odluku da se umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 3.000 kuna, kao i korisnicima socijalne pomoći u 2020. godini isplati božićnica od 300 kuna. Božićnice će se dijeliti u prostoriji Udruge umirovljenika od 15. prosinca do 24. prosinca u terminu od 8:30h do 14:30h, a sa sobom je potrebno ponijeti odrezak posljednje mirovine i osobnu iskaznicu, a korisnici zajamčene minimalne naknade trebaju ponijeti poziv koji će dobiti poštom te osobnu iskaznicu.

     Podružnica SUH-a u Rugvici je 9. studenog 2020. nabavila 400 kilograma mandarina, te ih podijelila među 80 članova i starijih osoba lošijeg imovinskog stanja, tako da je svatko dobio pet kilograma. Također, uplaćena je donacija od 2.000 kuna jednoj obitelji u potrebi.

Stjepan Sekulić

 


 

RUGVICA: Pomoć za Petrinju i Glinu

     Veliko srce pokazala je Podružnica SUH-a Rugvica te se odazvala hu­manitarnoj akciji koju je organizirala Općina Rugvica za prikupljanje pomoći potresom pogođenim područjima te je u razdoblju od 29. do 31. prosinca 2020. godine donirala osnovne prehrambene namirnice u vrijednosti od 1.300 kuna. Odaziv svih Rugvičana bio je velik, te je šleper pomoći poslan na potresom pogođeno područje. Naši umirovljenici tu ne misle stati, već je u planu, zajedno s udrugom branitelja, nabava isključivo konzerviranih namirnica koje su sada prioritet za ljude na tom području.

       S obzirom da je na računu podružnice ostalo čak 20 tisuća kuna od prošle godine, Rugvičani ističu kako je neodlazak na izlete zbog korone imao i dobru stranu, jer sada mogu pomoći nastradalim ljudima. Inače, na području općine je smješteno 60 osoba s potresom pogođenih po­dručja, jedan dio u jednom motelu, a drugi u jednoj privatnoj kući, čiji vlasnici rade u Njemačkoj.

Stjepan Sekulić


 

VRBOVEC: Zlatku drugi mandat

     Zlatko Hržić i dalje vodit će vrbovečku podružnicu SUH-a i u drugom mandatu. Tako su 3. studenog 2020. odlučili članove ove udruge dopisnim glasovanjem, u skladu s novonastalom epidemiološkom situacijom u zemlji. Za pot­predsjednicu je izabrana Milica Drvenkar, tajnica je Ana Ba- ranašić. Izabrano je i petočlano Predsjedništvo u koje su ušli Nediljko Perica, Branka Tretinjak, Stjepan Kelečić, Ivan Čegec i Ivan Mlinarić, te Nadzorni odbor. Blagajnica Podružnice je Mi­

lena Bastašić. Podružnica danas okuplja više od 260 članova, koji vrijeme ispunjavaju redovitim druženjima u društvenim i sportskim aktivnostima. Osim toga, njihove vrijedne članice godinama aktivno sudjeluju na manifestaciji Kaj su jeli naši sta­ri, gdje redovito odnose nagrade za svoje kulinarsko umijeće. Prije godinu dana Podružnica je pokrenula i rad svoga pjevač­kog zbora koji se, nažalost, zbog pandemije još nije predstavio članstvu i Vrbovčanima.