UVODNA RIJEČ

Malo više od najmanjeg

Piše: Jasna A. Petrović

     Procurila je informacija kako će se u okviru mirovinske reforme ići na ruku i onima s najnižim mirovinama i to povećanjem za tri posto. O čemu je tu riječ? Tko bi lud izvukao iz džepa tri posto povišice, u vrijeme kad plaće ra­stu za više od četiri posto, a cijene iznenađuju skokovima iza svakog ugla. Bacili smo grah i zaključili kako će najniže mirovine porasti za 3,13 posto. Jesmo li jako pametni ili či­tamo budućnost iz graha? Nema tu tajne, pa čak i nije riječ o nekoj pravoj povišici, već samo o ispravljanju nesuvisle i nepravedne prijašnje odredbe.

     Prvo treba naglasiti kako je svrha mirovine i dugogo­dišnjeg uplaćivanja mirovinskih doprinosa zaštita od si­romaštva u starosti te zaštita dostojanstva starijih osoba. Zato se u svim europskim zemljama smišljaju mehanizmi kojima bi se umirovljenike zaštitilo od potonuća na dno bijede. U većini njih, kao i u Hrvatskoj, to je bila minimalna mirovina, dakle univerzalni najniži iznos ispod kojega ne smije pasti ni jedna mirovina, ali je to postojalo do kraja 1998. godine, kad je „izmišljena" takozvana najniža miro­vina, koja nije uvjetovana cenzusom, već ovisi o dužini mi­rovinskog staža. No,„jedinična cijena" najniže mirovine, ak­tualna vrijednost mirovine (AVM) je od 1. srpnja u visini od 63,61 kune, dok je AVM za izračun osnovne mirovine 65,60 kuna. Bezrazložno utvrđena niža vrijednost AVM-a samo za siromašne je točno za 3,13 posto niža! I ta bi se nepravda ovom reformom trebala korigirati, tako da će i AVM za naj­nižu mirovinu iznositi 65,60 kuna.

Jesmo li zadovoljni? Prvi korak, mali korak više od naj­manjeg. Tako umirovljenik s 15 godina radnog staža neće više imati zajamčenu najnižu mirovinu od 954 kune, već 984 kune. Samo ili čak 30 kuna više. Onaj, pak, koji je radio 40 go­dina dobit će sada najmanje 2.624 kune, ili čak osamdesetak kuna više. Super? Ne, jer to se odnosi samo na one koji su za­radili starosnu, ali ne i prijevremenu starosnu mirovinu. Ta­kvima, koji su s kojom godinom manjka godina života otišli u prijevremenu mirovinu, oduzet će se linearno 20,4 posto od mirovine. Daju ti, dakle, 80 kuna, a onda oduzmu nešto više od pedesetak kuna. Takva je matematika ove i bivših Vlada. Daj malo, uzmi više. U cijelosti, to je politika protiv siromašnih, bez empatije, bez srca, bez poštovanja.

     Siromaštvo je najgori oblik nasilja, rekao je Mahatma Gandhi. A stvari teku, ne prema zaustavljanju siromaštva, već prema ubijanju želje. Kao da mora postojati prirodno stanje nemati, biti jadan, željeti sreću. Kao da je dostojan­stven život neprirodna želja, a prirodno je dobiti malo više od najmanjeg. Tri posto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

VELIKA GORICA: Čakovečko druženje

     Pedeset članova Podružnice SUH-a iz Velike Gorice otišlo je 19. rujna u kratak, jednodnevni posjet Čakovcu. Ondje su mogli uživati u kupanju na gradskim bazenima, koje je ipak malo osvježilo umirovljenike.

     Nakon kupanja je idealno vrijeme za bogati ručak i glaz­bu, a to su dobili u restoranu Štefova klet. Uz dobru kapljicu, veseli umirovljenici su i zaplesali, a u jednako dobrom raspo­loženju, doduše ne plešući, vratili su se uvečer u Veliku Goricu.

Stjepan Milobara


 

VELIKA GORICA: Posvuda pomalo

     Velikogorički SUH je tijekom ljeta organizirao nekoli­ko putovanja na more i u toplice, kako bi se njihovi članovi odmaknuli od svakodnevice, uživali u prirodi i osvježili se od vrućina.

     Sredinom srpnja pedesetak je članova otišlo na jednod­nevni izlet u Malinsku. Prije dolaska na odredište, posjetili su najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj - Trsat, gdje su se nakratko upoznali s poviješću tog mjesta. Potom su osta­tak dana uživali u čistom moru koje oplakuje obale Krka.

     Tjedan dana kasnije, ponovno su krenuli na Krk, ovoga puta u Bašku. Zadovoljni cjelodnevnim opuštanjem na pla­žama, vratili su se kući tek kasno navečer toga dana. Kako i ne bi, kad je izlet bio besplatan, zahvaljujući partnerima ove podružnice SUH-a.

     Kako je srpanj bio rezerviran za more, tako je kolovoz re­zerviran za toplice. U srijedu 22. kolovoza, pun je autobus velikogoričkih SUH-ovaca otišao u smjeru Termi Topusko. Uz cjelodnevno kupanje u bazenima s ljekovitom vodom, bio je organiziran i ručak.

Stjepan Milobara


 

LAZINA ČIČKA: O preoblikovanju i reformi

     U prostorima mjesne zajednice u Lazini Čičkoj, 7. rujna održana je Izvještajna skupština tamošnje podružnice SUH-a. Na skupštini je bilo prisutno 33 od 34 članova po­družnice, ali i predsjednica ogranka Novo Čiče Udruge umirov­ljenika Velika Gorica Nevenka Drapić, predsjednik Županijskog povjereništva SUH-a Zagrebačke županije Zlatko Hržić, pred­sjednik Podružnice Velika Gorica Stjepan Milobara te zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić, koji su pozdravili okupljene.

     Tomičić je okupljenima govorio o mirovinskoj reformi, te je posebno naglasio kako postojećim umirovljenicima ona do­nosi korist jedino u pogledu mogućnosti rada uz mirovinu, a da usklađivanje mirovina nije niti spomenuto.

     Potegnulo se i pitanje preoblikovanja podružnice Lazina Čička u ogranak velikogoričke podružnice, s obzirom na mali broj članova. Smatraju da bi time potakli sadašnje članove na veću aktivnost, ali i da im je otvorena mogućnost češćeg organiziranja zajedničkih izleta, što je i dosad bila jedna od glavnih aktivnosti podružnice.

     Predsjednik podružnice Ivan Kuzmec, podnio je izvještaj o radu, a podnesena su i izvješća Nadzornog odbora i financija. Svi dokumenti su jednoglasno prihvaćeni.

Nakon službenog dijela SUH-ovci su mogli uživati u hrani, piću i plesu.

M.D.


 

VRBOVEC: Stari pokazali kaj su jeli

     U Vrbovcu je od 24. do 26. kolovoza održana 38. kulinarska manifestacija„Kaj su jeli naši stari". Podružnica SUH-a Vr­bovec se, kao i ranijih godina, uključila u pripremu va­riva od kaše i starinskog kolača za natjecanje. Žiri, u kojem je bio i poznati kuhar Tomislav Špiček, ove je godine dodijelio tri nagrade za varivo i jednu za starinski kolač. SUH-ovci ovoga puta nisu dobili ni jednu nagradu, no to ne znači da sudjelo­vanje na manifestaciji nije bilo uspješno.

     Vrbovečki su umirovljenici bili uspješni u pečenju kolača i pripremi jela za podjelu, u što je bilo uključeno 106 članova, od čega je 94 peklo kolače u čak 143 kalupa. U ponudi su bili sitni kolači, pere, bučnice, štrukli od sira i jabuka, dizani kolač od oraha, maka i ružička te kiflice i pite. Prodani su svi kolači, a prihod će se koristiti za izlet za sve sudionike. Za podjelu su članice pripremile varivo od krumpira, gulaš, presiljeno zelje, grah sa špekom, ciganski gulaš i varivo od mahuna.

     Sudjelovanje je, tako, bilo više nego uspješno, a pogotovo zato što je, u odnosu na prošlu godinu, više članova sudjelova­lo u manifestaciji što je i bio glavni cilj podružnice. Osim toga, preneseno je znanje o delicijama naših starih, zahvaljujući re- izdanju knjižice SUH-a s receptima iz 1985., koje su dobili svi kupci kolača u iznosu većem od 50 kuna.

Zlatko Hržić


Velika gorica: Duhovna obnova

     Pun autobus s pedese­tak članova podružnice SUH-a Velika Gorica za­putio se 20. lipnja u Mariju Bi­stricu. Ondje su umirovljenici prisustvovali hodočašću, koje se sastojalo od dvosatnog križnog puta te svete mise. Nakon toga, prošetali su naj­većim marijanskim svetištem u Hrvatskoj te ga razgledali i upoznali uobičajeni život u mjestu.

     Potom su krenuli u obližnje Stubičke Toplice gdje su nakon ručka proveli ugodno popodne kupajući se. Pri povratku su izra­zili svoje oduševljenje ovako dobro iskorištenim danom, koji je uz to bio i sunčan, a poželjeli su i nastavak takvih druženja.

Stjepan Milobara