UVODNA RIJEČ

Mijenjam bocu za staž

Piše: Jasna A. Petrović

     Znate li koliko plastičnih boca vrijedi jedna godina mirovinskog staža hrvatskog umirovljenika? Sitnicu od 167 boca. Prosječna je mirovina u prosincu 2020. godine iznosila 2.566,56 kuna, a cijena jedne povratne plastične bočice je pola kune. Kad tu„sarmu" podijelite s prosječnih 30 godina i 9 mjeseci staža koliko je za tu mirovinu odradio prosječni hrvatski umirovljenik, dobijete točno 83,5 kuna po godini radnog staža. A onda to podijelite s pola kune po bočici, i eto onog famoznog broja od 167 boca. Ako ste bili nesretnoga usuda, pa ste imali nižu plaću od prosjeka, onda vam se priznala samo najniža mirovina, pa vam godina staža iznosi samo 69,42 kune ili bijednih 139 bočica.

     Sada bi neki pametnjaković rekao kako je onda bolje cijeli život skupljati boce po kantama za smeće i kontejnerima, nego odraditi više od tri desetljeća, pa onda i ovako i onako - skupljati boce za preživljavanje. Tako je to u zemlji u kojoj 61 posto svih umirovljenika imaju mirovine niže od hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna.

     Dok se umirovljenici iz većine europskih zemalja raduju umirovljenju, u Domovini je to trenutak za pa­niku. S razlogom. Europska je zamjenska neto stopa mirovine 2018. iznosila 52 posto. Naime, toliki je udjel od svoje vlastite zadnje plaće prosječni umirovljenik dobio s prvom mirovinom. Međutim, u Hrvatskoj je taj iznos bio samo 39,1 posto, daleko manje od 70,9 posto u Bugarskoj ili 56,1 posto u Mađarskoj, ili pak 79,5 po­sto u Italiji i 76,5 posto u Austriji. Tamo samo sklizneš u mirovinu i malo presložiš prioritete, dok u      Hrvatskoj tim danom za većinu počinje borba za goli opstanak. Tako je bilo 2018., a sada početkom 2021. je taj udjel prosječne neto mirovine u prosječnoj neto plaći pao na samo 37,4 posto. I dalje pada, jer će i najnovijim uskla­đivanjem mirovina od oko nula posto, realna vrijednost mirovina nastaviti opadati. S pandemijom utoliko više i brže, strmoglavo prema dnu.

     I dok za svjetske bogatune znamo koliko su se omastili u godini pandemije, jer njihovo je bogatstvo poraslo za 27,5 posto, u Hrvatskoj se ti podaci skrivaju od javnosti. A kako i ne bi kad se sve politike, a posebno porezne, vode u korist bogatih da budu još bogatiji, a socijalne razlike bujaju daleko od oka, daleko od srca. Shvaćanje da su siromašni i bogati jednaki pred smrću počiva na zabludi. Siromašni i bogati nisu jednaki pred smrću, nego tek nakon smrti. Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Dakovo: Oproštaj od Marije

     Podružnica SUH-a Đakovo održala je 16. prosinca 2020. Izvještajno-izbornu Skupštinu telefonskim putem, a su­djelovalo je 20 delegata. Jednoglasno je za predsjednika Podružnice izabran Željko Kovač, a za zamjenicu predsjednica Katarina Pisl. Izabrano je još pet članova Predsjedništva te tri člana Nadzornog odbora. Željko Kovač će biti i delegat za Izbornu skupštinu SUH-a u Zagrebu.

      Krajem godine stigla je i tužna vijest, 29. prosinca u 74. godini je nakon kratke bole­sti preminula blagajnica Marija Zdravčević, koja je pored svoje odgovorne dužnosti u Podružnici SUH Đakovo aktivno sudjelovala i u svim aktivnostima podružnice, od orga­nizacije zabava, ljetovanja članova, nabave ogrjeva, natjecanja članova te svakodnevnim kontaktima s našim članovima.„Izgubili smo vrijednog člana, prijatelja u kojega smo se svi mogli uvijek pouzdati. Sućut obitelji i svima koji su je poznavali i poštivali. Počivala u miru Božjem", napisali su članovi podružnice.

Željko Kovač


 

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA: Izabrani predstavnici

     Sjednica Županijskog povjereništva SUH-a OBŽ održana je 15. prosinca 2020. godine telefonskim putem. Na­kon obavljenog razgovora sa svim predsjed­nicima Udruga/Podružnica za predsjednika Županijskog povjereništva jednoglasno je izabran Mato Obradović. Za delegate za Izbornu skupštinu SUH-a izabrani su Zlatko Risek (Udruga SUH Donji Miholjac), Željko Kovač (Podružnica Đakovo) te Mi­roslava Rađenović (Udruga SUH Osijek). Za potpredsjednika SUH-a za regiju Istok predložen je Mato Obradović (Osijek), a za člana Predsjedništva SUH-a Stjepan Rakitić (Slavonski Brod).

Mato Obradović


 

DONJI MIHOLJAC: Bezkontaktno mjerenje temperature

     Sami kraj kolovoza i početak rujna penzići iz Donjeg Miholjca iskoristili su za odlazak na more, točnije u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici. Prva grupa od 44 člana stigla je 26. kolovoza 2020. i boravila tjedan dana, a druga grupa od 41 člana stigla je 2. rujna i također boravila tjedan dana. Bila je to prava uživancija, kupanje u moru, a u dane kad je bilo lošije vrijeme, članovi bi se kupali u zatvorenom bazenu u bolnici, a vrijeme bi kratili kartajući ili bi išli u razgledavanje Crikvenice. Većina članova boravak u bolnici iskoristila je i za liječenje svojih tegoba, obavljajući fizikalne terapije.

     Što se tiče same podružnice, vodstvo je nabavilo bezkontaktni mjerač temperature te se svim članovima na ulazu u prostorije podružnice mjeri temperatura i vodi evidencija. Članovi po­družnice su vrlo aktivni te se i dalje svakodnevno okupljaju u popodnevnim satima igrajući šah, belot, pikado ili radeći ručne radove. U gradu je 28. i 29. kolovoza 2020. održana i manifestacija „Zanati i jela miholjačkog kraja", u kojem su sudjelovale i članice podružnice. Na natjecanju u pečenju kolača jedna članica je osvojila treće mjesto, a napravila je ukusni kolač od kukuruza. Druge članice su uz kolače pekle i lepinje, a podružnica je imala i svoj štand na kojem su članice izložile svoje ručne radove.

Zlatko Risek


 

Osijek: Kako s imovinom?

     Sindikat umirovljenika Hrvatske je 21. listopada 2020. organizirao za članove udruge SUH-a Osijek te sve zainteresirane starije osobe i umirovljenike, strogo poštujući epidemiološke mjere, interaktivnu radionicu, koja je pokrenuta zahvaljujući projektu Ministarstvu pravo­

suđa za ovlaštene udruge i pravne klinike za pružanje primarne pravne pomoći za 2020. godinu - Pravna pomoć starijim osobama: „Život poslije smrti".

     Ovo je bila ujedno posljednja, četvrta po redu, interaktivna regionalna radio­nica kojom je uspješno okončan projekt Ministarstva pravosuđa za 2020. godi­nu. Radionici je prisustvovalo tridesetak osoba i odlično je ocijenjena. Predsjednik udruge SUH-a Osijek Mato Obradović je pozdravio organizaciju radionice za osobe

starije životne dobi i umirovljenike kojima se ukazalo na različite opcije raspolaganja imovinom za života i u slučaju smrti.

     Pravni savjetnici SUH-a su izlažući temu interaktivne radionice te slučajeve odgo­varali i na brojna pitanja i komentare u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi, prven­stveno vezano za zakonsko nasljeđivanje i oporuku. Podijeljeni su letci tiskani u sklopu projekta te je radionica završila uz osvježenje i druženje.

Sunčica Polovina Jurca


 

ĐAKOVO: Pjesma i ples uz jezero

     Us u b o t u 20. lipnja 2020. čak sedamdesetak umirovljenika, članova i prija­telja SUH-ove podružnice u Đakovu okupilo se na druženju u kampu Borovik, pored istoimenog jezera. Bilo je to prvo pravo druženje članova nakon korona pauze, što se i osjetilo, jer se na licima okupljenih mogla vidjeti opuštenost i radost. Penzići su ko­načno malo otpustili kočnice, te su se jako dobro zabavili.

     Uz odlično jelo i glazbu, uživalo se i u šetnjama pored prekrasnog jezera, a svi problemi i opterećenja kao da su

na neko vrijeme nestali. Ipak, korona i dalje bitno narušava kvalitetu živo­ta đakovačkih SUH-ovaca pa je tako donesena odluka da se odustaje od organiziranja ljetovanja u ovoj godini. Čelnici podružnice poručuju članovima da ostanu doma, pridržavaju se uputa Stožera i čekaju neko bolje vrijeme.

Željko Danijel Kovač