UVODNA RIJEČ

„Sitnica" kao Golijat

Piše: Jasna A. Petrović

     Kad 86-godišnja umirovljenica iz Istre pokuša doći do informacije kako kao invalidna osoba dođe do svoje mirovine, nema nikoga tko bi joj odgovorio na kontakt telefonu OTP banke. Kada, pak, novinari po­kušaju pribaviti pojašnjenje od bankarske aristokracije, odgovaraju im u maniri Marije Antoanete koja je glad­nom narodu preporučila da, ako nemaju kruha, jedu kolače.

     OTP je ljubazno odgovorio: „Kontakt telefon je u potpunosti besplatan i klijenti nemaju nikakve do­datne troškove zbog čekanja. Ukoliko klijentica nije u mogućnosti čekati, postoji mogućnost i slanja upita na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Nadam se da smo pomo­gli”, vele bankari. Kakav beskrupulozan savjet Golijata 86-godišnjakinji!

     Već četiri godine Sindikat umirovljenika inzistira da se onima koji to žele mirovina dostavlja besplatno i pu­tem pošte. Oni koji je hoće dobivati preko banke, neka čekaju jednom mjesečno u korona redovima. No, kako s onima koji su prestari, prebolesni ili prenemoćni da bi odlazili u banke, ili banke nema na dohvatu pješice - a javnog prijevoza nema, ili žive na planini ili u udalje­nom gradu? Ništa, odgovara vlast. To je sitnica.

     Zanimljivo kako je to pravo ukinuo još ministar Mirando Mrsić, a stari-novi ministar Aladrović nije taj ne­humani propis ispravio, unatoč stalnim inicijativama Sindikata umirovljenika. Jedan je poslušao banke da se mirovine umirovljenima nakon 1. siječnja 2014. dostav­ljaju samo putem banaka, a drugi se ne bi htio bosti s rogatima. Jer to je, valjda, sitnica.

     Sada u doba korone još je više umirovljenika koji ne mogu doći do svojih mirovina. Katkad i samo zbog stra­ha da stoje u redovima, jer ih bole kukovi i koljena, jer nemaju nikoga od povjerenja tko bi im podizao mirovi­nu, jer se njihov glas ne čuje. I taj problem je ministru sitnica, a umirovljenicima Golijat, Filistejac visok 292,5 cm u oklopu od 60 kg. To je teret bankarske premoći, podložnosti političke vlasti i umirovljeničke nemoći.

     Kroz sitnice vidiš koliko je nekome stalo do tebe. Vladajuća ekipa je pokazala, kao i dvije prethodne, da im nije stalo do umirovljenika. Jer, najbolja je vlast ona koja je učinila svoj narod sretnim i u sitnicama, a osobi­to one koji su najslabiji. Vlast koja nije filistarska i ogra­ničena vlastitom moći.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

DONJI MIHOLJAC: Bezkontaktno mjerenje temperature

     Sami kraj kolovoza i početak rujna penzići iz Donjeg Miholjca iskoristili su za odlazak na more, točnije u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici. Prva grupa od 44 člana stigla je 26. kolovoza 2020. i boravila tjedan dana, a druga grupa od 41 člana stigla je 2. rujna i također boravila tjedan dana. Bila je to prava uživancija, kupanje u moru, a u dane kad je bilo lošije vrijeme, članovi bi se kupali u zatvorenom bazenu u bolnici, a vrijeme bi kratili kartajući ili bi išli u razgledavanje Crikvenice. Većina članova boravak u bolnici iskoristila je i za liječenje svojih tegoba, obavljajući fizikalne terapije.

     Što se tiče same podružnice, vodstvo je nabavilo bezkontaktni mjerač temperature te se svim članovima na ulazu u prostorije podružnice mjeri temperatura i vodi evidencija. Članovi po­družnice su vrlo aktivni te se i dalje svakodnevno okupljaju u popodnevnim satima igrajući šah, belot, pikado ili radeći ručne radove. U gradu je 28. i 29. kolovoza 2020. održana i manifestacija „Zanati i jela miholjačkog kraja", u kojem su sudjelovale i članice podružnice. Na natjecanju u pečenju kolača jedna članica je osvojila treće mjesto, a napravila je ukusni kolač od kukuruza. Druge članice su uz kolače pekle i lepinje, a podružnica je imala i svoj štand na kojem su članice izložile svoje ručne radove.

Zlatko Risek


 

ĐAKOVO: Pjesma i ples uz jezero

     Us u b o t u 20. lipnja 2020. čak sedamdesetak umirovljenika, članova i prija­telja SUH-ove podružnice u Đakovu okupilo se na druženju u kampu Borovik, pored istoimenog jezera. Bilo je to prvo pravo druženje članova nakon korona pauze, što se i osjetilo, jer se na licima okupljenih mogla vidjeti opuštenost i radost. Penzići su ko­načno malo otpustili kočnice, te su se jako dobro zabavili.

     Uz odlično jelo i glazbu, uživalo se i u šetnjama pored prekrasnog jezera, a svi problemi i opterećenja kao da su

na neko vrijeme nestali. Ipak, korona i dalje bitno narušava kvalitetu živo­ta đakovačkih SUH-ovaca pa je tako donesena odluka da se odustaje od organiziranja ljetovanja u ovoj godini. Čelnici podružnice poručuju članovima da ostanu doma, pridržavaju se uputa Stožera i čekaju neko bolje vrijeme.

Željko Danijel Kovač

 


 

Đakovo: Kobno neznanje

     Neupućenost starijih osoba koje nisu svjesne da potpisavši dosmrtno uzdržavanje trenutačno ostaju bez imovine taj institut čini izuzetno podložnim zloupotrebama. Uzmemo li u obzir da je riječ o populaciji od oko 800 tisuća hrvatskih građana, kao i to da je u Hrvatskoj 28,6 posto starijih od 65 u riziku od siromaštva, dok ih je u zemljama EU u tom riziku skoro upola manje, važno je podići razinu svijesti o ovom pitanju. Zato je to pitanje od osobite važnosti.

     U sklopu projekta „Umrežavanje pravde za starije osobe", u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, pravni savjetnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su radionicu u Đakovu 9. lipnja 2020. godine s ciljem edukacije umirovljenika i starijih osoba o njihovim pravima, osobito o opasnostima koje sa sobom povlače ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju te o mogućim alternativama. Lokal­ni organizator je bila Podružnica SUH-a Đakovo, a predavači i medijatori pravnici Anto Kuprešak i Sunčica Polovina Jurca.

     Radionica je bila interaktivna, pri čemu je održana pre­zentacija s odabranim slučajevima koji su ilustrirali štetnost potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Okupilo se dvadesetak umirovljenika i starijih osoba koji su došli čuti i informirati se o opasnostima potpisivanja takvih ugovora. Pravni savjetnik Anto Kuprešak je otvorio predava­nje objašnjavajući razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja te koje opasnosti postoje kod sklapanja ugo­vora o dosmrtnom uzdržavanju i zašto SUH ne preporučuje sklapanje navedenog ugovora. Sunčica Polovina Jurca je prezentirala par slučajeva gdje su osobe bile oštećene nakon potpisivanja navedenih ugovora, jer davaoci uzdržavanja nisu ispunjavali svoje obveze prema primaocima uzdržavanja.

     Nakon izlagačkog dijela povela se duga rasprava uz brojna pitanja vezano za ugovore, pri čemuje bilo vidljivo da ljudi nedovoljno poznaju razliku između navedenih ugovora, što se poklapa s izvješćem Pučke pravobraniteljice iz 2019. godine u kojem se navodi da samo tri četvrtine starije populacije razlikuje ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kuprešak je odgovarao na brojna pitanja posebice kako urediti imovin- skopravne odnose za života, a da se istodobno osigura dobra kvaliteta usluge uzdržavanja.

Sudionici su bili vrlo zadovoljni radionicom i odlično su je ocijenili u evaluacijskom upitniku, što ukazuje da je ova tematika zanimljiva i korisna umirovljenicima i starijim osobama.

 


 

DONJI MIHOLJAC:Sport u prvom planu

     SUH-ova podružnica iz Donjeg Miholjca organizirala je 25. lipnja 2020. redovno sportsko natjecanja na izletištu Stara Drava. Okupilo se čak 75 članova i članica koji su se natjecali u pikadu, belotu, igranju šaha, bacanju karike na postavljeni cilj te nošenju jaja u žlici, disciplini koja je pobrala najviše simpatija i izazvala salve smijeha. Nije se zaboravilo na opasnost od korone, pa su osigurali sredstva za dezinfekciju ruku, a maske i rukavice je nosio tko je htio.

     Za ručak je skuhan čobanac s različitim vrstama mesa. Članice podružnice na licu mjesta su pekle lepinje, a poslije ručka su svima posluženi kolači koje su one također pripremile. Na završetku druženja podijeljene su diplome osvajačima prva tri mjesta u svakoj disciplini. Vrijeme je bilo odlično, a provod još i bolji te se svi nadaju da će se, usprkos koroni, ovakva druženja nastaviti. Treba istaknuti i sponzora susreta, pekarsku industriju Manu iz Donjeg Miholjca, koja je donirala peciva i kroasane, pa su svi na početku druženja imali i lijep doručak.

     Kad je riječ o radu podružnice, uredovno vrijeme je svakog ponedjeljka, utorka i če­tvrtka od 9 do 12 sati, no članovi se sastaju i svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima, bilo da igraju šah, pikado, belot, rade ručne radove ili odlaze zajedno u šetnje sa štapovima (nordijsko hodanje). Planiran je i odlazak na more od 26. kolovoza do 9.rujna, no to će ovisiti o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom.

Zlatko Risek


 

DONJI MIHOLJAC: Podijeljeno 600 maski

     Početkom travnja podružnica SUH-a Donji Miholjac po­dijelila je svojim članovima 600 zaštitnih maski s ciljem prevencije od koronavirusa. Riječ je o donaciji grada Donjeg Miholjca, a maske su proizvedene u lokalnoj maloj tvornici obuće, koja je zbog pandemije prenamijenila svoju proizvodnju.

     Po dvije maske za svakog od oko 300 članova podružnice dostavljene su na njihove kućne adrese od strane volonte­ra Crvenog križa. Predsjednik podružnice Zlatko Risek svim članovima je putem društvenih mreža poručio kako ured podružnice neće raditi do daljnjega, odnosno dok ne prođe krizna situacija te da ga se u slučaju potrebe kontaktira na telefon ili putem Facebooka. Uz to, svatko tko nije dobio masku, javio se osobno predsjedniku i dostava je odmah krenula.

Zlatko Risek