UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pula: Pomoć starima, samima i potrebitima

U okviru  Podružnice SUH-a u Puli  od 2004. godine kontinuirano se provodi  Program Volonterske skrbi za starije osobe u gradu. U okviru istog svake godine se putem tečaja educira nova grupa volontera koji se potom uključuju u program pružanja pomoći starijim osobama. Volonteri su karakterno veoma pozitivne osobe, senzibilizirane za pružanje pomoći drugoj osobi, te neki godinama ostaju u programu. Pomoć se sastoji u donošenju namirnica i drugih potrepština, organizaciji prehrane, nabavci lijekova, naručivanju i pratnji u odlasku liječniku, plaćanju troškova režija, održavanju osobne higijene, pospremanju stana, odlasku u kupovinu, šetnju i slično.

Osim što se korisnicima pruža pomoć u navedenim oblicima, često ih se upućuje i na ostvarenje nekih drugih prava, uglavnom iz djelatnosti socijalne skrbi ili zdravstvene zaštite, kao što je ostvarenje prava na doplatak za njegu i pomoć, zdravstvenu njegu u kući i drugo, te je naša pomoć nastavak nekog prava iz javnog sektora.  Ovakav izvaninstitucionalni oblik skrbi znatno smanjuje socijalnu izolaciju kod starijih osoba, omogućava njihov daljnji  ostanak  u vlastitom dom, smanjuje ili odgađa smještaj u ustanovu i u konačnosti doprinosi podizanju kvalitete života kod starijih osoba. Korisnici su starije osobe, pretežno žive sami i nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju svoje svakodnevne životne potrebe.

         

Trenutno je u ovom programu aktivno 50 volontera koji pružaju pomoć za 60 korisnika. Od navedenog broja  46 korisnika žive sami, a ostalih 14 sa bračnim drugom ili drugom osobom koja joj u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba nije u mogućnosti pomoći. U dobnoj strukturi korisnika prevladavaju vrlo stare osobe, tako da je 28 korisnika starije od 80 godina, 26-ero su između 65 i 80 godina, dok ih je šestoro mlađih od 65 godina ali su vrlo lošeg zdravstvenog stanja. Volonteri su tijekom protekle godine obavili ukupno 4620 obilazaka i pružili 7400 usluga. Troškove provedbe programa sufinanciraju Grad Pula i Istarska županija.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja volontarijata udružili smo se u Volonterski centar Istre koji je nedavno osnovan  u Puli, te smo krajem godine povodom Međunarodnog dana volontera zajednički održali okrugli stol na temu  značaja i daljnjeg promicanja volonterstva.

Činjenica da je udio starijeg stanovništva u odnosu na ukupnu populaciju u stalnom porastu neminovno dovodi i do povećanja potrebe za socijalnim uslugama. Naš program je zasigurno doprinos sveukupnoj skrbi o osobama starije životne dobi. (Zorica Drandić)