UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pula: Pomoć starima, samima i potrebitima

U okviru  Podružnice SUH-a u Puli  od 2004. godine kontinuirano se provodi  Program Volonterske skrbi za starije osobe u gradu. U okviru istog svake godine se putem tečaja educira nova grupa volontera koji se potom uključuju u program pružanja pomoći starijim osobama. Volonteri su karakterno veoma pozitivne osobe, senzibilizirane za pružanje pomoći drugoj osobi, te neki godinama ostaju u programu. Pomoć se sastoji u donošenju namirnica i drugih potrepština, organizaciji prehrane, nabavci lijekova, naručivanju i pratnji u odlasku liječniku, plaćanju troškova režija, održavanju osobne higijene, pospremanju stana, odlasku u kupovinu, šetnju i slično.

Osim što se korisnicima pruža pomoć u navedenim oblicima, često ih se upućuje i na ostvarenje nekih drugih prava, uglavnom iz djelatnosti socijalne skrbi ili zdravstvene zaštite, kao što je ostvarenje prava na doplatak za njegu i pomoć, zdravstvenu njegu u kući i drugo, te je naša pomoć nastavak nekog prava iz javnog sektora.  Ovakav izvaninstitucionalni oblik skrbi znatno smanjuje socijalnu izolaciju kod starijih osoba, omogućava njihov daljnji  ostanak  u vlastitom dom, smanjuje ili odgađa smještaj u ustanovu i u konačnosti doprinosi podizanju kvalitete života kod starijih osoba. Korisnici su starije osobe, pretežno žive sami i nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju svoje svakodnevne životne potrebe.

         

Trenutno je u ovom programu aktivno 50 volontera koji pružaju pomoć za 60 korisnika. Od navedenog broja  46 korisnika žive sami, a ostalih 14 sa bračnim drugom ili drugom osobom koja joj u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba nije u mogućnosti pomoći. U dobnoj strukturi korisnika prevladavaju vrlo stare osobe, tako da je 28 korisnika starije od 80 godina, 26-ero su između 65 i 80 godina, dok ih je šestoro mlađih od 65 godina ali su vrlo lošeg zdravstvenog stanja. Volonteri su tijekom protekle godine obavili ukupno 4620 obilazaka i pružili 7400 usluga. Troškove provedbe programa sufinanciraju Grad Pula i Istarska županija.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja volontarijata udružili smo se u Volonterski centar Istre koji je nedavno osnovan  u Puli, te smo krajem godine povodom Međunarodnog dana volontera zajednički održali okrugli stol na temu  značaja i daljnjeg promicanja volonterstva.

Činjenica da je udio starijeg stanovništva u odnosu na ukupnu populaciju u stalnom porastu neminovno dovodi i do povećanja potrebe za socijalnim uslugama. Naš program je zasigurno doprinos sveukupnoj skrbi o osobama starije životne dobi. (Zorica Drandić)