UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

LABIN: Centar za pomoć starijim osobama

Grad Labin javio se u srpnju 2012. na poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod nazivom "Zajedno za bolje". U suradnji s predstavnicima Udruge Smart iz Rijeke provedeno je javno savjetovanje na temelju kojeg je pripremljen projekt društvenog razvoja Grada Labina. Na javnom savjetovanju utvrđeni su problemi i potrebe u lokalnoj zajednici na način da su sudionici savjetovanja, a sudjelovali su i SUH-ovci podjelom u grupe, procijenili i zajednički usuglasili prioritetne potrebe Grada Labina. Utvrđena je lista prioriteta društvenog razvoja u gradu i na prvom mjesto uvjerljivo se «našla» potreba skrbi o starim osobama. Po definiranju potrebe društvenog razvoja formiran je Građanski odbor od 9 članova. I dvije predstavnice SUH-a su u odboru zadužene za daljnju pripremu i provedbu projekta.

Odbor je proveo istraživanje o procjeni potreba građana starijih od 65 godina s područja Grada Labina. Cilj anketiranja bio je ispitati koje potrebe starije osobe smatraju najvažnijima za kvalitetniji život, zatim procijeniti broj i kvalitetu ponuđenih usluga, prepoznati «rupe» u postojećem sustavu te povezati potencijalne korisnike s mapom usluga uz mogućnosti kreiranja novih. U istraživanju je sudjelovalo 200-tinjak  građana i građanki starijih od 65 godina.

Pri predstavljanju projekta, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika je istaknuo kako je zanimljivo što su sve grupe  uključene  u utvrđivanju liste prioriteta društvenog razvoja grada prepoznale  kao prioritet potrebu skrbi  o starijim osobama. Želja grada je omogućiti  građanima treće životne dobi  da i nakon odlaska u mirovinu nastave aktivan i kvalitetan život osiguravanjem ovog oblika izvaninstitucionalne pomoći za koji vjeruje da će se nastaviti i nakon završetka projekta kojeg sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj  civilnog društva», zaključio  gradonačelnik.

Treba napomenuti kako se navedena skrb sastoji od zdravstvene pomoći u kući, dostave hrane u kuću, osiguranja osobe koja obitelji pruža pomoć, dnevne usluge, prijevoz, pomoćnike za osobnu pomoć, usluge pratnje, dostavu lijekova, usluge pospremanja kuće, prijevoz do groblja i centra grada i td.

U projektu će sudjelovati  12 volontera. Cilj je približavanje dviju dobnih skupina (mladih i starijih) kako bi se starijim osobama osiguralo dostojanstveno starenje, a mladima kroz volonterski angažman ugradio osjećaj solidarnosti, smisla i ispunjenosti.

Osim odobrenih sredstava od strane Nacionalne zaklade i Grad Labin je osigurao određenu sumu proračunskih sredstava za provedbu i realizaciju projekta.

SUH-ovci se nadaju kako će ovaj projekta u potpunosti zaživjeti, te da će korisnicima pružiti optimizam i zadovoljstvo koje zaslužuju u njihovoj zlatnoj dobi. (Nada Križanac)