UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

LABIN: Centar za pomoć starijim osobama

Grad Labin javio se u srpnju 2012. na poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod nazivom "Zajedno za bolje". U suradnji s predstavnicima Udruge Smart iz Rijeke provedeno je javno savjetovanje na temelju kojeg je pripremljen projekt društvenog razvoja Grada Labina. Na javnom savjetovanju utvrđeni su problemi i potrebe u lokalnoj zajednici na način da su sudionici savjetovanja, a sudjelovali su i SUH-ovci podjelom u grupe, procijenili i zajednički usuglasili prioritetne potrebe Grada Labina. Utvrđena je lista prioriteta društvenog razvoja u gradu i na prvom mjesto uvjerljivo se «našla» potreba skrbi o starim osobama. Po definiranju potrebe društvenog razvoja formiran je Građanski odbor od 9 članova. I dvije predstavnice SUH-a su u odboru zadužene za daljnju pripremu i provedbu projekta.

Odbor je proveo istraživanje o procjeni potreba građana starijih od 65 godina s područja Grada Labina. Cilj anketiranja bio je ispitati koje potrebe starije osobe smatraju najvažnijima za kvalitetniji život, zatim procijeniti broj i kvalitetu ponuđenih usluga, prepoznati «rupe» u postojećem sustavu te povezati potencijalne korisnike s mapom usluga uz mogućnosti kreiranja novih. U istraživanju je sudjelovalo 200-tinjak  građana i građanki starijih od 65 godina.

Pri predstavljanju projekta, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika je istaknuo kako je zanimljivo što su sve grupe  uključene  u utvrđivanju liste prioriteta društvenog razvoja grada prepoznale  kao prioritet potrebu skrbi  o starijim osobama. Želja grada je omogućiti  građanima treće životne dobi  da i nakon odlaska u mirovinu nastave aktivan i kvalitetan život osiguravanjem ovog oblika izvaninstitucionalne pomoći za koji vjeruje da će se nastaviti i nakon završetka projekta kojeg sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj  civilnog društva», zaključio  gradonačelnik.

Treba napomenuti kako se navedena skrb sastoji od zdravstvene pomoći u kući, dostave hrane u kuću, osiguranja osobe koja obitelji pruža pomoć, dnevne usluge, prijevoz, pomoćnike za osobnu pomoć, usluge pratnje, dostavu lijekova, usluge pospremanja kuće, prijevoz do groblja i centra grada i td.

U projektu će sudjelovati  12 volontera. Cilj je približavanje dviju dobnih skupina (mladih i starijih) kako bi se starijim osobama osiguralo dostojanstveno starenje, a mladima kroz volonterski angažman ugradio osjećaj solidarnosti, smisla i ispunjenosti.

Osim odobrenih sredstava od strane Nacionalne zaklade i Grad Labin je osigurao određenu sumu proračunskih sredstava za provedbu i realizaciju projekta.

SUH-ovci se nadaju kako će ovaj projekta u potpunosti zaživjeti, te da će korisnicima pružiti optimizam i zadovoljstvo koje zaslužuju u njihovoj zlatnoj dobi. (Nada Križanac)