UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

UMAG: Susret umirovljenika "bez granica"

Dana 25.12.2012. godine održan je 14. susret pobratimljenih organizacija umirovljenika Hrvatske, podružnica Umag i SPI CGIL Domio Trieste. Skup je okupio 200 sudionika.

Doček i početak susreta održan je u Grožnjanu. U prekrasnom ugođaju koji pruža ovaj grad, gosti su dočekani uz zvuke stare harmonike u poznatoj lođi. Nakon kratkog pozdravnog govora,  priređena je mala zakuska s čašicom dobrodošlice (vino, biska ,rakija), prema našim istarskim običajima. Slijedio je obilazak Grožnjana, uz pratnju domaćeg vodiča, te razgledavanje galerija i prodavaonica koje su bile otvorene i nudile svoje proizvode.

U domu, u Svetoj Mariji na Krasu, skupu se pridružio veći broj naših članova. Tom prilikom održani su prigodni govori i razmijenjeni pokloni prema već ustaljenim običajima. Nakon toga poslužen je ručak, a u pauzama slijedio je ples i druženje. Obzirom da je već održan veliki broj susreta, sklopila su se određena poznanstva, pa se ozarenog lica pozdravljaju kolege s zanimanjem o događajima u protekloj godini, a i pitanja o zdravlju ne izostaju.

Po završenom ručku slijedilo je izvlačenje lutrije, koja je imala veliki broj zgoditaka, pa je izazvala interes učesnika. Raspoloženju su doprinijeli i članovi koji su izvlačili zgoditke. Malo smijeha nije nedostajalo, kad je dobitnik besplatne frizure, muška osoba,  kojoj kosa na tjemenu uopće ne smeta. I neki drugi zgodici poticali su na smijeh i veselje.

Iako bi neki članovi rado i dalje nastavili s plesom, naši gosti su morali radi puta i drugih obaveza ranije otići svojim domovima. Slijedile su riječi zahvale i oproštaja. Naročito su bile zapažene riječi jednog vremešnog člana iz Miggie, kojemu se pored svega lijepog,  što je doživio tokom dana, naročito svidjele riječi iz govora, koje su se odnosile na probleme našeg naraštaja.

U organizaciji održavanja ovog susreta, pored članova Izvršnog odbora, učestvovao je i veći broj naših članova. Zajedničkom uspjehu doprinijeli su  naši umirovljenici i vanjski suradnici koji su donirali veliki broj zgoditaka za lutriju, te se ovim putem svima najsrdačnije zahvaljujemo.

Kao i uvijek , uz pozdrave, zaželjeli smo si susret i iduće godine.