UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

UMAG: Susret umirovljenika "bez granica"

Dana 25.12.2012. godine održan je 14. susret pobratimljenih organizacija umirovljenika Hrvatske, podružnica Umag i SPI CGIL Domio Trieste. Skup je okupio 200 sudionika.

Doček i početak susreta održan je u Grožnjanu. U prekrasnom ugođaju koji pruža ovaj grad, gosti su dočekani uz zvuke stare harmonike u poznatoj lođi. Nakon kratkog pozdravnog govora,  priređena je mala zakuska s čašicom dobrodošlice (vino, biska ,rakija), prema našim istarskim običajima. Slijedio je obilazak Grožnjana, uz pratnju domaćeg vodiča, te razgledavanje galerija i prodavaonica koje su bile otvorene i nudile svoje proizvode.

U domu, u Svetoj Mariji na Krasu, skupu se pridružio veći broj naših članova. Tom prilikom održani su prigodni govori i razmijenjeni pokloni prema već ustaljenim običajima. Nakon toga poslužen je ručak, a u pauzama slijedio je ples i druženje. Obzirom da je već održan veliki broj susreta, sklopila su se određena poznanstva, pa se ozarenog lica pozdravljaju kolege s zanimanjem o događajima u protekloj godini, a i pitanja o zdravlju ne izostaju.

Po završenom ručku slijedilo je izvlačenje lutrije, koja je imala veliki broj zgoditaka, pa je izazvala interes učesnika. Raspoloženju su doprinijeli i članovi koji su izvlačili zgoditke. Malo smijeha nije nedostajalo, kad je dobitnik besplatne frizure, muška osoba,  kojoj kosa na tjemenu uopće ne smeta. I neki drugi zgodici poticali su na smijeh i veselje.

Iako bi neki članovi rado i dalje nastavili s plesom, naši gosti su morali radi puta i drugih obaveza ranije otići svojim domovima. Slijedile su riječi zahvale i oproštaja. Naročito su bile zapažene riječi jednog vremešnog člana iz Miggie, kojemu se pored svega lijepog,  što je doživio tokom dana, naročito svidjele riječi iz govora, koje su se odnosile na probleme našeg naraštaja.

U organizaciji održavanja ovog susreta, pored članova Izvršnog odbora, učestvovao je i veći broj naših članova. Zajedničkom uspjehu doprinijeli su  naši umirovljenici i vanjski suradnici koji su donirali veliki broj zgoditaka za lutriju, te se ovim putem svima najsrdačnije zahvaljujemo.

Kao i uvijek , uz pozdrave, zaželjeli smo si susret i iduće godine.