UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SEMINAR SUH - SPI

Europa kakvu želimo - socijalna prava i sindikalno zastupanje

 

Na inicijativu Talijanskog sindikata umirovljenika SPI CGIL za regije Friuli Venezia Giulia i Veneto, a uz potporu nacionalnog SPI-a, dogovoreno je da se u 2012. godini održe dva seminara bratimljenih podružnica odnosno ogranaka Sindikata umirovljenika Hrvatske Istarske županije s odgovarajućim organizacijama Talijanskog sindikata umirovljenika SPI CGIL iz regije Friuli Venezia Giulia i regije Veneto. Na sjednici Županijskog povjereništva SUH-a Istarske županije 27. ožujka 2012. prihvaćen je prijedlog, te je prvi seminar održan 17. svibnja 2012. u talijanskom gradu Muggia na temu „Važnost jedinstva sindikata umirovljenika“, a drugi je održan u Puli 26. listopada 2012. u hotelu Riviera, s početkom u 10 sati, na temu „Europa kakvu želimo – socijalna prava i sindikalno zastupanje“.

Seminaru su se odazvali predstavnici svih jedanaest podružnica odnosno ogranaka SUH-a Istarske županije i isto tako predstavnici Lega odnosno Distretta SPI-a CGIL, te regionalnih predstvnika i najviših predstavnika sa nacionalnog nivoa, ukupno 65 sudionika.

Program:

10:00 Početak

Predsjedništvo: Jasna Petrović Predsjednica SUH-a/SSSH i članica Direkcije FERPA-e,  Renata Bagatin  Nacionalna  tajnica Odjela za međunarodne odnose Spi Cgil i članica Direkcije FERPA-e, Ezio Medeot Spi Fvg, Vladimir Buršić SUH Istra, Danilo Toccane Spi Veneto, Neta Žiković SUH Pula,  Angiola Tiboni Spi Venezia, Maria Belle Spi Trieste 

Moderator (predsjednik radnog predsjedništva): Vladimir Buršić SUH Istra

Uvod u tematiku: Ezio Medeot  Spi Fvg  (7 minuta + prijevod)      

10:30 Uvodna izlaganja:

Danilo Toccane Spi Veneto

Vladimir Buršić SUH Istra

11:00 Rasprava:                   

Ave Sampietro, Lega Spi dei Campi Elisi (Trieste)

Vjekoslav Sergo, predsjednica Suh-a Podružnice Pazin (Istra)           

Maria Belle, Lega Spi Centro (Trieste)

Nada Križanac, predsjednica Suh-a Podružnice Labin (Istra)

Licia Derossi, Lega Spi di Muggia (Trieste)

Milan Zornada, predsjednik Suh-a Podružnice Roč (Istra)

Mario Zara, Lega Spi Miranese (Venezia)

Aldo Jurcan, predsjednik Suh-a Podružnice Poreč (Istra)

Luigino Bovolenta, Lega Spi Jesolo (Venezia)

13:00 Zaključci:   

Jasna Petrović (Predsjednica SUH-a i članica Direkcije FERPA-e)

Renata Bagatin (Nacionalna tajnica Odjela za međunarodne odnose Spi Cgil i članica Direkcije FERPA-e)

U radu seminara veliku pomoć su pružili predstavnici Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijanih prava, Patronat INCA za Hrvatsku iz Rijeke Erik Fabijanić i Marko Mataja-Mafrici kao prevodioci.

Rad seminara vodilo je radno predsjedništvo, a predsjednik Vladimir Buršić otvorio je seminar i zaželio dobrodošlicu, te pozdravio prisutne. Na početku dao je riječ gradonačelniku Grada Pule Borisu Miletiću koji se obratio skupu pohvalivši suradnju s pulskim SUH-om, koji kako je naveo, odlično brine o Puljanima treće životne dobi.

Seminar je održan u prijateljeljskom ozuračju dugogodišnjih prijatelja, ali sa kritičkom razradom stanja u našim obim državama u kojima se prava umirovljenika svakom danom smanjuju, ali sa jasnim zahtjevima za promjenama.

Također je dogovoreno da se izradi zbornik pojedinačnih izlaganja, kao i zaključna izlaganja nacionalne tajnice SPI-a Renate Bagatin i predsjednice SUH-a Jasne Petrović.

(Vladimir Buršić, predsjednik Županijskog povjereništva)