UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

"Glas Istre"

 

FAŽANA: Osnovana podružnica

 

 

 

Ogranak Sindikata umirovljenika Hrvatske Općine Fažana 23. studenoga na osnivačkoj skupštini prerastao je iz ogranka u podružnicu Sindikata umirovljenika Hrvatske Općine Fažana.

Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik ogranka Dario Šuran, za dopredsjednika Timotej Pejin, za tajnicu Jozefina Stanišić a za blagajnicu Marija Pjevač.

Izabrano je i predsjedništvo kojim predsjedava Dario Šuran, a sastoji se od devet članova. To su Franko Radolović, Mirjana Radišić, Milan Novak, Marija Pjevač, Timotej Pejin, Anita Moscarda, Bruno Piljan i Jozefina Stanišić.

Za predsjednika nadzornog odbora je izabran Franko Radolović, a za članove NO-a Vazmoslav Ružić i Ljiljana Šokčević. Sjedište podružnice bit će u budućem Multimedijalnom centru na adresi Ulica 43. Istarske divizije 8.

Šuran je na skupštini kojoj je prisustvovalo 74 člana podsjetio da je ogranak osnovan prije 18 godina te da u općini ima preko 1.200 umirovljenika.

- Moramo se pozabaviti kvalitetnijim sadržajima za umirovljenike na području općine i razmišljati i o domu za umirovljenike. Ne prestajemo s aktivnostima pa smo tako prošle godine još kao ogranak donijeli odluku o osnivanju Kulturno-umjetničkog društva Ulika i Boćarskog kluba koji lijepo funkcioniraju i mislim da je došlo pravo vrijeme da sazremo te smo odlučili postati podružnica, rekao je Šuran. Na skupštini je usvojen i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada podružnice.

Zahvalnice za dugogodišnji rad u ogranku primili su na skupštini Neta Žiković, Kata Benazić, Marija Štoković, Anita Moscarda i Giancarlo Moscarda.

Skupštini su prisustvovali i fažanska načelnica Ada Damjanac, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, predsjednica podružnice SUH-a Pula Neta Žiković te predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Radovan Cvek. Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zadužen KUD Ulika. (T. Grbić)