UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ISTRA: Bratimljenje s talijanskim podružnicama

Deset istarskih podružnica SUH-a

Prva podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske u Istri osnovana je u Puli 10. studenoga 1993. i njen  prvi predsjednik bio je Ljubomir Šergo.

Nakon toga osnovana je podružnica u Roču 19. ožujka 1995. a prva predsjednica bila je sada pok. Bernardica Herceg, i redom:

u Pazinu 10. listopada 1995., prvi predsjednik je bio Zorko Šaina;

u Vrsaru 21. prosinca 1996., prvi predsjednik je bio Franjo Hrvatin;

u Poreču 21. veljače 1997., prvi predsjednik je bio Josip Maglica;

u Umagu 28. veljače 1997., prvi predsjednik je bio sada pok. Atilio Gamboc;

u Labinu 25. rujna 1998., prva predsjednica je bila Nada Križanac Vranić;

u Medulinu 21. siječnja 1999., prvi predsjednik je bio Luciano Mattichio;

u Novigradu 26. studenog 2005., prvi predsjednik je bio Ernesto Martinčić i

u Svetvinčentu 16. listopada 2007., prva predsjednica je bila Marija Macan;

u Fažani 23. studenoga 2012.; predsjednik Dario Šuran.

Svako od ovih osnivanja bilo je potpomognuto nesebičnim zalaganjem ponajviše gospodina Ljubomira Šerga, gospodina Milana Mustača i gospođe Nete Žiković, naravno uz pomoć članova Inicijativnog odbora svake od buduće podružnice.

Županijsko povjereništvo SUH-a Istarske županije počelo je radom 29. listopada 1998., koordinator je bio Ljubomir Šergo.

BRATIMLJENJA: Suradnja bez granica

Od početka je bila vrlo dobra i jaka suradnja podružnica SUH-a Istarske županije sa Talijanskim sindikatom umirovljenika Područnog SPI CGIL Trst kao i Regionalnog SPI CGIL za Furlaniju i Julijsku Krajinu te Regije Veneto.

Tako je sklopljeno i prvo bratimljenje između SUH-a Podružnice Roč i SPI Lega Aurisina Područni SPI Trst. Sporazum o bratimljenju potpisan je u Roču 21. lipnja 1998. a u Aurisini 23. rujna 1998. Sporazum su potpisali predsjednica Podružnice Roč Bernardica Herceg i sekretar SPI CGIL iz Nabrežine Mario Fragiacomo.

Nakon toga slijedi bratimljenje SUH-a Podružnice Pazin i SPI Lega del Lemene Područni SPI Venezia, Regija Veneto. Sporazum o bratimljenju potpisan je u Pazinu 10. srpnja 1998. Potpisali su u ime SUH-a Podružnice Pazin predsjednik Zorko Šaina, a u ime Lege del Lemene voditelj Lege Giorgio Drigo. Supotpisnici su u ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Povjerenstvo za Pazin povjerenik Stelio Černoša, a u ime Područnog SPI CGIL Venezia generalni sekretar G. Priori, te u ime CGIL za Veneziu generalni sekretar R. Montagner. Međusobni kontakti su bili neko vrijeme zamrli, te da bi se opet aktivirala tiješnja suradnja drugi put je potpisan sporazum u Portogruaru 4. svibnja 2007. Potpisnici su sa strane Podružnice Pazin predsjednik Zorko Šaina, a sa strane Lege del Lemene odgovorni sekretar  Pietro Anese.

U Trstu je 21. listopada 1998. potpisana povelja o bratimljenju SUH-a Podružnice  Umag sa Legom Domio Područni SPI Trst, a ponovljeno je 24. listopada 1998. u Umagu. Potpisnici sporazuma su za SUH Podružnicu Umag predsjednik Atilio Gamboc i za SPI Legu Domio sekretar Fiore Babudri. 

U Puli 24. svibnja 2003. je potpisna povelja o bratimljenju između SUH-a Podružnice Pula i Okruga SPI CGIL Centar Područni SPI Trst. Potpisnici sporazuma bili su predsjednik Albino Crnobori u ime Podružnice Pula i sekretar Okruga Centar Područni SPI Trst Silvio Dodini. Nažalost kontakti između tih dviju sindikalnih organizacija bili su zamrli do 2010. godine - kada se upriličio jedan susret članova oba sindikata u Trstu, sa naglaskom na sportski susret u boćanju, uz obećanje da će se suradnja nastaviti. Slijedio je 2011. susret u Puli, uz razgledavanje grada održan je boćarski susret.

U Novigradu 27. svibnja 2006. bratimljene su Podružnica Novigrad i Lega SPI Muggia Područni SPI Trst. Potpisnici sporazuma su predsjednik SUH-a Podružnice Novigrad Ernesto Martinčić i sekretarica Lege SPI Muggia Licia Derossi.

U Vrsaru 12. rujna 2007. potpisan je sporazum o bratimljenju između Podružnice SUH-a Vrsar i Lega SPI del Miranese iz Mirana Područni SPI Venezia, Regija Veneto, a potpisnici su predsjednik SUH-a Podružnice Vrsar Ivan Radetić i sekretar Lege SPI del Miranese Mario Zara.

Sva ova bratimljenja imaju za cilj promoviranje i konsolidacije prijateljskih odnosa i obostrane suradnje u cilju širenja i razvoja sve obuhvatnije prisutnosti i značaja Sindikata umirovljenika na našim teritorijima. Tom suradnjom se želi poticati aktivnost u rješavanju pitanja umirovljeničkog statusa, mirovina, poboljšanje zdravstvenih usluga, odnosno sveopćih egzistencijalnih pitanja života starijih osoba i radnika. Da bi se to realiziralo organiziraju se inicijative za razmjenu iskustava i obostranog poznastva, razne informacije, kulturni susreti, aktivnosti slobodnog vremena i solidarnosti. Bratimljene sindikalne organizacije potpisuju sporazum o bratimljenju na osnovama ideala mira, bratstva, solidarnosti i suradnje među narodima. Naša zajednička povijesna i kulturna povezanost podstiče prijateljstvo i solidarnost među bratimljenim sindikalnim organizacijama. 

Kako bi se i ostale podružnice potakle na takav vid suradnje, održan je 18. studenoga 2009. u Novigradu sastanak predstavnika SUH-a i SPI CGIL na nacionalnom nivou: mr. Stjepan Krajačić i Jasna Petrović ispred SUH-a, te Renata Bagatin i Livio Melgari ispred SPI CGIL, a na regionalnom nivou – predstavnici iz Istarske županije Vladimir Buršić i Neta Žiković i iz Regije Friuli Venezia Giulia, Gio Batta Degano i Luciano del Rosso, iz Regije Veneto Danilo Toccane i Daniele Balde, te sekretar SPI Okrug Trst Adriana Merola i predsjednik Podružnice Novigrad Ernesto Martinčić. Na tom skupu je dogovoreno da četiri Istarske podružnice budu bratimljene sa nekom legom iz talijanske Regije Veneto, dok šest ostalih naših podružnica sa nekom legom iz Regije Friuli Venezia Giulia. Držeći se tog dogovora usljedile su aktivnosti u tom pravcu uz posredovanje županijskog povjerenika SUH-a Istarske županije Vladimira Buršića i Luciana del Rosso predstavnika SPI CGIL Regije Furlanija i Julijska Krajina zaduženog za odnose sa inozemstvom te predstavnika Daniele Baldo zaduženog za inozemstvo u SPI CGIL Regiji Veneto.

SUH Podružnica Medulin bratimljena je sa SPI CGIL Legom del Sile iz Jesola Područnog SPI Venezia iz Regije Veneto. U Medulinu je potpisan sporazum 19. listopada 2010. na talijanskom jeziku, a uzvratno su predstavnici Podružnice Medulin otišli u Jesolo na potpisivanje 20. svibnja 2011. Naravno dogovoreni su daljnji susreti. Potpisnici su predsjednica SUH-a Podružnice Medulin Vera Vidmar i sekretar SPI-a Lega del Sile iz Jesola Luigino Bovolenta. Supotpisnici su ispred SUH-a Istarske županije županijski povjerenik Vladimir Buršić a ispred Područnog SPI CGIL Metropolitano Venezia generalni segretar Danilo Toccane.       

Predstavnici SUH-a Podružnice Poreč i Područnog SPI CGIL iz Pordenonea Regije Friuli Venezia Giulia potpisali su sporazum o bratimljenju 4. lipnja 2011. u Poreču. Na jesen slijedi uzvratni susret i potpisivanje na hrvatskom jeziku. Potpisnici su predsjednik Podružnice Poreč Aldo Jurcan i sekretar SPI Pordenone Calogero Di Prima. Supotpisnici su u ime SUH-a Istarske županije županijski povjerenik Vladimir Buršić i u ime Regije Furlanija i Julijska Krajina predstavnik Luciano del Rosso.

SUH podružnica Labin i Lega Manzano iz Okruga SPI CGIL Cividale Područnog SPI Pordenone iz Regije Friuli Venezia Giulia dogovorile su suradnju, budući da su bratimljne i njihove lokalne samouprave, gradovi Labin i Manzano. Tako je u Labinu 18. lipnja 2011. potpisan sporazum o bratimljenju na talijanskom jeziku. Uzvratno u Manzanu potpisan, je 3. rujna 2011. na hrvatskom jeziku. Potpisnici su predsjednica SUH-a Podružnice Labin Nada Križanac i odgovoran za SPI Lega Manzano Angelo Chiandussi. Supotpisnici su u ime SUH-a Istarske županije županijski povjerenik Vladimir Buršić, a u ime Područnog SPI Cividale generalni sekretar Elio Nadalutti, te u ime SPI Regije Furlanija i Julijska Krajina predstavnik Luciano del Rosso.

Akt o bratimljenju SUH-a Ogranka Fažana iz Podružnice Pula i Lege Campi Elisi iz Okruga SPI CGIL San Giacomo iz Područnog SPI za Trst potpisan je 14. rujna 2011. u Fažani na talijanskog jeziku, a uzvratno na hrvatskom jeziku uslijedilo je 19. svibnja 2012. u Trstu. Potpisnici su od strane Ogranka Fažana njen predsjednik Dario Šuran, a od strane Lege Campi Elisi Giorgio Zuliani, supotpisnici ispred SUH-a Podružnice Pula predsjednica Neta Žiković, a ispred SPI-a Distrtetta di San Giorgio sekrwetar Fiore Babudri odnosno Ave Sampietro. Iz regionalnog nivoa supotpisnici su bili Vladimir Buršić i Liciano del Rosso.

U skladu sa dogovorom iz Novigrada, ove godine 2012. izvršit ćemo sve pripreme za bratimljenje jedne Lege SPI CGIL, četvrte iz Regije Veneto, a s naše strane SUH Ogranak Vodnjan iz Podružnice Pula. U Vodnjanu održan je 8. lipnja 2012. prvi susret predstavnika iz regije Veneto na čelu s Danilom Toccane, te SPI-a pokrajine Treviso iz koje će se bratimiti jedna njihova lega. Na uzvratnom susretu u gradu Treviso 13. rujna 2012. i gradu Castelfranco Veneto, dogovoreno je da se akt o bratimljenju Lege SPI-a Castelfranco Veneto i Ogranka SUH-a Vodnjan na talijanskom jeziku potpiše u Vodnjnanu u ožujku 2013., a kasnije u toku godine i na hrvatskom u njihovom gradu, o čemu slijede detaljni dogovori.

Očekuje se da će i Podružnica SUH-a Svetvinčenat, nakon uspješnog ponovnog aktiviranja, ići stopama ostalih podružnica u Istri vezano na bratimljenje.

Kratki pregled bratimljenja

Ukratko, naziv podružnice SUH-a odnosno bratimljene lege SPI CGIL i godina bratimljenja:

  1. SUH Podružnica Roč - SPI CGIL Lega Aurisina Područni SPI Trst, 1998.

  2. SUH Podružnica Pazin - SPI CGIL Lega del Lemene, Portogruaro Područni SPI Venezia, Regija Veneto, 1998.

  3. SUH Podružnica Umag - Lega Domio Područni SPI CGIL za Trst, Regija Friuli Venezia Giulia, 1998.

  4. SUH Podružnica Pula - SPI CGIL Okrug Centar Područni SPI za Trst, Regija Friuli Venezia Giulia, 2003.

  5. SUH Podružnica Novigrad - Lega SPI CGIL Muggia Područni SPI za Trst, Regija Friuli Venezia Giulia, 2007.

  6. SUH Podružnica Vrsar - Lega SPI CGIL del Miranese, Mirano Područni SPI Venezia, Regija Veneto, 2007.

  7. SUH Podružnica Medulin - SPI CGIL Lega del Sile, Jesolo Područni SPI Venezia iz Regije Veneto, 2010.

  8. SUH Podružnica Poreč - Područni SPI CGIL Pordenone, Regija Friuli Venezia Giulia, 2011.

  9. SUH Podružnica Labin - Lega Manzano iz Okruga SPI CGIL Cividale Područnog SPI Pordenone iz Regije Friuli Venezia Giulia 2011.

  10. SUH Podružnica Pula Ogranak Fažana - Lega Campi Elisi iz Okruga SPI CGIL San Giacomo iz Područnog SPI za Trst, 2011.

Dogovori, održani i planirani u 2012.:

SUH Podružnica Pula Ogranak Vodnjan – Lega SPI CGIL Castelfranco Veneto iz Pokrajine Treviso regija Veneto.

U Puli, 29. studenoga 2012.

Predsjednik:

Vladimir Buršić