UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ISTARSKA ŽUPANIJA


 

Pula: Sastanak s talijanskim prijateljima

     Na inicijativu kolega iz SPI CGIL-a Da­nila Toccanea i Ezia Medeota održan je u Puli 23. lipnja susret s predsjed­nikom Županijskog povjereništva SUH-a Istarske županije Vladimirom Buršićem. Tema razgovora bila je nastavak među­sobnih aktivnosti nakon zastoja zbog korona pandemije. S Danilom i Eziom istarski SUH-ovci već godinama surađuju, još od vremena kada su bili zaduženi za inozemne odnose ispred svog regi­onalnog sindikata za Veneto i Furlaniju i Julijsku krajinu.

     Dogovoreno je da se planirani tradici­onalni susret - konferencija bratimljenih organizacija sindikata SUH-a iz Istarske županije i SPI CGIL iz regija Veneto i Furanije i Julijske krajine o aktualnoj društvenoj situaciji, ne održi ove, veće sljedeće godine, nakon završetka svih izbornih skupština ogranaka i podruž- nica/udruga, županijskog povjereništva, regija i SUH-a u cjelini. Isto tako bilo je govora i o nastavku suradnje bratimljenih podružnica SUH-a iz Istarske županije i SPI-a, a posebno prilikom održavanja izbornih skupština naših podružnica.

     Također je dogovoreno da se početkom srpnja na istu temu održi susret nacionalnih tajnika SPI-a Danila i Ezia s predsjednicom SUH-a Jasnom Petrović i potpredsjednikom Vladimirom Buršićem zaduženim ispred SUH-a za odnose s inozemstvom , nastavak planiranih aktivnosti, koje su nažalost mo­rale biti prekinute, kao što su međusobni susreti bratimljenih podružnica SUH-a Regije Zapad i Regije Jug i podružnica SPI-a iz regija Veneto, Furlanije i Julijske krajine, Marke i Apulije, nastavak proširenja bratimljenja naših podružnica Zagreba i zagrebačkog prstena i drugo.

Vladimir Buršić


 

MEDULIN: Petica za radionicu

     UVinkuranu kraj Medulina je u organizaciji Podružnice SUH-a Medulin 24. lipnja 2020. održana radionica o opasnosti­ma potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te postojećim alternativama, a u okviru projekta „Umrežavanje pravde za starije osobe", u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

     Interaktivnu radionicu su vodili pravnici Anto Kuprešak i Sunčica Polovina Jurca iz Pravnog savjetovališta SUH-a u Za­grebu, a sudjelovalo je tridesetak umirovljenika i starijih osoba. Anto Kuprešak je odgovarao na brojna pitanja, posebice kako urediti imovinskopravne odnose za života, a da se istodobno osigura dobra kvaliteta usluge uzdržavanja.

     Prisutne su zanimale alternative ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju - kao što su npr. kupoprodajni i darovni ugovori s pravom plodouživanja te kako se isti sklapaju. Očeki­vano, većina sudionika nije razlikovala ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, iako su neki od njih i sami potpisali ugovor sličnog sadržaja, obično u okviru obitelji.

     Posebno im je bilo zanimljivo saznati preporuku da se u ugovore o doživotnom uzdržavanju unesu detaljne obveze na strani uzdržavatelja. Pravnici su prezentirali i desetak slučajeva iz pravne prakse iz kojih je vidljiva opasnost skla­panja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, gdje su katkad strarije osobe završile i na ulici. Nerijetko je ishod nedovoljna i neadekvatna skrb o uzdržavanoj osobi, kao i male šanse za raskid takvih ugovora. Upozoreni su i da paze kako ne bi s vlasnicima obiteljskih i privatnih domova potpisali takve ugovore, jer je bilo dosta primjera s lošim ishodima.

     Također ih je zanimalo pitanje oporučnog raspolaganja imovinom, te koji su načini sastavljanja oporuke, što im je de­taljno objašnjeno. Posebno su željeli znati koja je razlika između vlastoručne i javne oporuke, kao i gdje deponirati oporuku, za što su dobili savjet da je to najpouzdanije učiniti pri sudu. Bilo je i interesa za opća pravna pitanja npr. vezano uz izbore, a zbog promjene prebivališta, što je logično s obzirom na skore parlamentarne izbore. Sudionici su pozdravili održavanje takvih radionica i visoko ocijenili prezentirane im sadržaje.


 

FAŽANA: Izbori i pohvale

     SUH-ova podružnica Fažana 22. veljače 2020. godine održala je redovnu Izbornu i Izvještajnu skupštinu na kojoj se okupilo stotinjak članova. Za predsjednika podružnice ponovno je izabran Timotej Pejin, a za članove Predsjedništva Mirjana Radišić Ružić, Božena Jozefina Stanišić, Anamarija Toffetti, Anđela Kaštelan, Milan Novak i Milorad Belušić. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Ana Jelavić za predsjednicu te Ljerka Novak i Vazmoslav Ružić za članove.

     Izabrani su i članovi Županijske skupštine SUH-a te delegat za Izbornu skupštinu SUH-a. Uslijedile su pozdravne riječi gostiju, brojne pohvale za rad u 2019. godini te čestitke izabranima. Za vrijeme trajanja Skupštine na video zidu su se vrtjele slike sa svih aktivno­sti podružnice u 2019., koje su bile brojne. Posebno su pohvaljeni umirovljenici sportaši, za koje je načelnik općine Fažana priredio prijem na kraju godine.

     Pohvaljene su i članice kreativne radionice za humanitarni rad i sudjelovanje na Fažanskom kulturnom ljetu. Nakon Skupštine nastav­ljeno je druženje prisutnih uz domjenak u vijećnici Općine Fažana.

Timotej Pejin


 

Roč: Izbori i jaglaci

      Članovi SUH-ove podružnice Roč uspjeli su prije eskalacije koronavirusa održati izbornu skupštinu 29. veljače 2020. godine. U Domu kulture okupilo se pedesetak od ukupno 138 članova. Jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu i aktivnosti podružnice u 2019. godini, Financijski izvještaj za 2019. i izvještaj Nadzornog odbora. Za novu/staru predsjednicu podružnice iza­brana je Sonja Kukec, Aldo Rabak je njezin zamjenik, a članovi predsjedništva su još Ida Blašković, Mario Pernić, Ljiljana Pozzecco, Zlatko Kos i Loredana Pavletić.

 

     Skupštini je prisustvovao i predsjednik povjereništva SUH-a Istar­ske županije Vladimir Buršić, koji je pozdravio sve nazočne te kazao kako umirovljenici udruženi u SUH mogu puno postići, istaknuvši uspjeh oko uvođenja nacionalne naknade za starije osobe i najave Vlade da će povisiti cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje.

     Nakon skupštine nastavilo se s druženjem uz večeru i ples do kasno u noć. Mirela Nemarnik pročitala je prigodne stihove po­vodom nadolazećeg Dana žena, a svim ženama su podijeljeni i jaglaci. Veliki aplauz dobili su i Nevija Koraca i Mario Pernić, koji su na pozornici izveli simpatičan skeč na temu aktualnih događanja i života. No, sada je i u Roču korona zamrznula aktivnosti.

Sonja Kukec


 

PULA: Velik interes za Valentinovo

     Od 1. siječnja 2020. godine Podružnica SUH-a Pula djeluje kao pravna osoba registrirana pod nazivom Udruga SUH Pula-Pola, ali i dalje u sastavu SUH-a. Početak godine pul­ski penzići iskoristili su za šoping izlet u Trst, grad koji nije više šarmantan kao nekad, nema gužvi, male simpatične trgovine su zatvorene, a jedino su aktivni veliki trgovački centri.

     Zatim, čak 120 članova zaputilo se u mjesto Krculi u središnjoj Istri proslaviti Valentinovo na imanju obitelji Staver. Domaćini su ih dočekali u istarskim narodnim nošnjama, uz glazbu, ponudivši im rakiju, medenicu i bisku. Uslijedila je obilata večera uz odlično vino te odlična zabava uz ples uz ritmove tanga, valcera i istarskog baluna. U planu je bilo i novo druženje, večera i ples za Dan žena, prijavilo se devedesetak umirovljenika, no sve je otkazano zbog koronavirusa. Zbog korone je otkazan i odlazak u Banju Vrućicu.

     U siječnju i veljači u pulskom kinu Valli organizirane su dvije Kino matineje za umirovljenike gdje više od 150 umirovljenika gleda nove filmove, obično one koji su nominirani ili su osvojili Oscara. Riječ je o odličnoj suradnji umirovljenika s tim kinom, koja traje već nekoliko godina.

Bruna Jovanović