UVODNA RIJEČ

ODOSMO K VRAGU

Samo su Bugari siromašniji od nas

Piše: Jasna A. Petrović

     Hrvatska ubrzano raste. Hrvatskoj je BDP samo ne­što niži od procijenjenog. Svi kažu da nam dobro ide. A mi pitamo tko su to svi?

Mi kažemo da odosmo k vragu.

     Prije nepune dvije godine Sindikat umirovljenika Hrvatske je pokrenuo Peticiju protiv siromaštva starijih osoba i prikupljeno je 26.000 potpisa. I tada, a mnogi i sada, tvrdili su kako furamo katastrofičnost, iako smo po siromaštvu starijih na bili na 4. mjestu od EU zema­lja. Prateći statističke pokazatelje, najavili smo da ćemo uskoro završiti na drugom mjestu, iza Bugarske, jer je čak i Rumunjska krenula u poduzimanje mjera protiv si­romaštva i razvojne programe.

     Pa eto, prešli su nas. Sada smo druga zemlja po si­romaštvu u EU. Hrvatska se prema podacima za 2016. nalazi na 59 posto prosjeka Europske unije BDP-a po stanovniku te se tako izjednačila s Rumunjskom, a lošija je jedino Bugarska.

Što se tiče stvarne individualne potrošnje koja po­kazuje blagostanje kućanstava, tu nas Rumunjska nije dostigla, već prestigla.

     Tako je 2013. godine stvarna individualna potrošnja u Rumunjskoj bila na 54 posto prosjeka EU-a, da bi proš­le godine dosegnula 63 posto.

S druge strane, Hrvatska je prošle godine bila na 59 posto, jednako kao i 2013. godine.

     Da, odosmo k vragu. Nekad vrlo siromašna Rumunj­ska sada nam postaje uzorom. Pa zašto je tako? Što nas je to zakucalo o dno?

Eto nama i četvrtog ministra rada i mirovinskog su­stava u godinu i pol, a da nijedan nije prstom maknuo. Sve neki "stručnjaci" koji se uče vladati. Imunolog Mrsić je pokvario sve stoje mogao, neurologinja Šikićje pala s Marsa, Ćorić bi ipak radije bio ministar zaštite okoliša i energetike. Uzrujali su ga sindikalisti i umirovljenici, ekološki aktivisti su valjda miroljubiviji. U sada nam u duhu takve izvrnute logike za ministra rada i penzionera došao Pavić, čija biografija ukazuje da je po zanimanju meteorolog i oceanograf. Blago nama.

     Padamo ekonomski i socijalno. Tonemo s ljudskim pravima. Jadno smo društvo koje ne voli svoje stare, a ponižava ranjive. Društvo iz kojeg iseljavaju mladi. Društvo koje je pogubilo svoje vrijednosti

 

 

 

 

 

 


 

GRAD ZAGREB

 

PEŠĆENICA - ŽITNJAK: Ljeto za pamćenje

     Članovi podružnice Peščenica - Žitnjak su svaki četvrtak u 7. i 8. mjesecu puto­vali u Selce na jednodnevno kupanje. Odaziv je bio velik, a putovanje veselo. Družili smo se uz pjesmu, šale i viceve, tako da imamo ljeto za pamćenje i prepričavanje.

Mirjana Novačić

 

PODSLJEME ZAGREB: Za 50 kuna na more

     Za razliku od nekih drugih Podružnica koje tijekom ljetnih mjeseci smanje ili potpuno ukinu aktivnosti, Po­družnici Podsljeme bila je aktiv­na i tijekom ovih vrućih dana. U Društvenom domu Bidrovec nastavljena su tijekom ljeta sportsko-rekreativna druženja i kreativne radionice: edukacija članstva, izrada ručnih radova, kartanje, stolni tenis, pikado, šah, glazba itd.

     U prvom ljetnom mjesecu lipnju, bili su na izletu u Nacio­nalnom parku Krka te u Zadru, gdje su se uspjeli čak i okupati u toplom moru. U srpnju i kolovo­zu posjetili su kupališta na moru - dva puta Crikvenicu, jednom Novi Vinodolski i jednom Njivice na otoku Krku. Nastavili smo tra­diciju najjeftinijih izleta u gradu, pa tako izleti na more za članove ove podružnice stoje samo 50 kn, a daleki izleti u unutrašnjost za članove samo 100 kn.

     Bili su angažirali i na uređenju okoliša oko Društvenog doma i sportskog igrališta, a i tokom ljeta održavane su dobro posje­ćene plesne zabave uz glazbu uživo, uz napomenu da se ple­sne zabave održavaju redovito tokom cijele godine svake treće subote u mjesecu.

Ivan Ročić

 

Humani(s)tarci

     Svibanj je za članove i članice podružnice Studentski grad prošao s humanitarnim predznakom. Naime, priključili su se akciji Crvenog križa i trgovačkog centra Kaufland kako bi dali svoj doprinos u prikupljanju namirnica za socijal­ni dućan. Cilj akcije je ublažavanje posljedica siromaštva i so­cijalne isključenosti pružanjem pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim sugrađanima.    Jedanaest volontera podružnice od 8. do 14. svibnja prikupilo je zavidnu količinu hrane i higijenskih potrepština za socijalni dućan u Sigetu. Volonteri nisu samo upućivali kupce Kauflanda da se pridruže akciji i odvoje neku od kupljenih namjernica za ovu akciju, već su i sami sudjelovali u kupnji namirnica koje će si­gurno dobro doći korisnicima socijalnog dućana.

     Članovi i članice također ne propuštaju priliku za podršku kolegama te su 21. svibnja u velikoj dvorani Vatroslava Lisin- skog odslušali koncert Čarobna frula u izvedbi Hrvatskog glaz­benog društva, u čijem sastavu je i pet članova podružnice. Da

je potrebno i odmoriti, znaju i SUH-ovci koji su se krajem mje­seca uputili na izlet u    Lonjsko polje, gdje su razgledali drvenu arhitekturu u Krapju i vozili se brodom po Savi i Uni, na kojem su degustirali domaće specijalitete. Uz film o Lonjskom polju i iscrpno izlaganje vodiča o rodama Čigoča, završen je još je­dan edukativan izlet, kojem su se pridružile i članice SUH-a Grada Samobora, koje su se spremno uključile u šalu i pjesmu.

Snježana Živčić

 

PODSLJEME: U hladovini Skradinskog buka

     Kraj lipnja za članove i članice podružnice SUH-a Podsljeme bio je rezerviran za posjet Nacionalnom parku Krka te gradu Za­dru. Nakon brojnih priča o ljepotama slapova Krke, SUH-ovci su se u to morali uvjeriti sami. I doista, raznolika flora i fauna, sedrene barijere, slapovi i jezera, ostavljaju posjetitelje bez daha. U hladovini gustog raslinja i žubor bistre vode, izletnici su promatrali najposjećeniji lokalitet Krke -  Skradinski buk, nakon čega su kre­nuli u daljnje razgledavanje. Fotografiranje, razgledavanje i zasta- janje da bolje upiju prekrasnu prirodu, usporavali su uspon, dajući umirovljenicima dovoljno vremena za predah.

     No, izletu nije bio kraj jer su se SUH-ovci uputili i u Zadar - jedni na kupanje, a drugi u razgledavanje gradske jezgre. Obišli su Po­zdrav suncu, morske orgulje, Crkvu sv. Donata, Kalelargu i druge znamenitosti Zadra te su se u konačnici pridružili kupačima jer je ljetno sunce pojačalo želju za osvježenjem u morskom plavetnilu.

Ivan Ročić

 

15.JARUNSKI SUSRETI: Sve više medalja SUH-ovcima

     Pod nazivom „Svi za sport- sport za seniore" 26. lipnja 2017. održani su 15. Jarunski susreti na kojima su tradici­onalno sudjelovale ekipe zagrebačkih podružnica SUH-a. Riječ je o sportsko-rekreativnoj, zdravstveno-preventivnoj, kulturno-zabavnoj i humanitarnoj manifestaciji za osobe sta­rije dobi, kojoj je cilj poticanje građana na aktivniji život koji uključuje vježbanje i kretanje u prirodi. Rekreacija na otvore­nom preduvjet je očuvanja fizičkog i psihičkog zdravlja poje­dinca, ali i čitave zajednice.

     Na ovogodišnjim Jarunskim susretima, gdje se okupilo dvadeset ekipa seniora, najbrojniji su bili sportaši koji su se natjecali u seniorskom višeboju, visećem kuglanju, stolnom tenisu, boćanju, štafeti, šahu i beli.

Tradicionalno, SUH-ovci su osvojili najveći broj medalja, tako je ekipa podružnice Studentski grad osvojila prvo i treće mjesto u stolnom tenisu, prvo i treće mjesto u štafeti te tre­će mjesto u višeboju. Ekipa podružnice Peščenica osvojila je prva mjesta u boćanju i beli, a ekipa Podsljeme prvo mjesto u šahu i druga mjesta u štafeti i višeboju. Ne sumnjamo da će se SUH-ovci s idućih Jarunskih susreta vratiti s još više medalja.

Ivan Ročić

Lipanj 2017.