UVODNA RIJEČ

Ministar na detektoru istine

Piše: Jasna A. Petrović

     Smiju li ministri za saborskom govornicom lagati? Uostalom, da li netko laže, ako misli da govori istinu? Ili, je točno da istina u politici mora čekati dok nekome ne postane potrebna? Pitanja možemo nizati, a da se ne primaknemo istini.

     Jedan saborski zastupnik, Kažimir Varda iz Stranke međugeneracijske solidarnosti, na Aktualnom prijepodnevu ponešto kritički je formu­lirao svoje zastupničko pitanje da,„premda je ova Vlada uskladila miro­vine za oko 2,75% temeljem formule za usklađivanje, činjenica je da i dan danas u RH ima oko 50% umirovljenika čija se primanja ispod grani­ce siromaštva". Tome je dodao kako je udio mirovine u prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj pao na 38,4%, dok je u okruženju, npr. u Sloveniji, taj udio 60%, Crnoj Gori 56%, Srbiji 50%, Makedoniji 62%, BIH 43,5% itd.

     I onda je postavio i pitanje ministru rada i mirovinskog sustava „što Vi kao ministar i Vlada u cjelini mislite učiniti po pitanju poboljšanja sta­nja umirovljenih i starijih osoba, kako u pogledu povećanja mirovina, posebno minimalne mirovine, što u vezi s pitanjem nacionalne miro­vine i promjenama u sustavu obiteljske mirovine te glede dodatnog zdravstvenog osiguranja na mirovinu".

     Je li poštovani zastupnik Varda rekao nešto netočno? Nije. Je li po­stavio suvislo pitanje? Je. No odgovori koje je dobio su sljedeći.

     Prvo, ministar mu je zahvalio što je „dobro rekao kako smo ove go­dine imali najveće usklađivanje odnosno indeksaciju mirovina od 2009. godine", što Varda uopće nije rekao, niti bi rekao, jer dobro zna da taj navod nije točan. Varda zna da u 2017. godini bilježimo najveći godišnji zaostatak rasta mirovina u odnosu na rast plaća od 2,55%. Dakle, mini­star je u Vardina usta ubacio netočnost i onda ju potvrdio.

     Drugo, ministar je rekao da „iako velik broj naših umirovljenika ima stvarno mala primanja, otprilike polovica ima primanja između dvije i pet tisuća kuna". Stop! Kako je moguće da ministar „otprilike polovicu" smjesti u viši prihodovni razred, kad je vrlo lako doći do tih podataka: 310.000 umirovljenika prima mirovine između 2.000 i 5.000 kuna, a to iznosi točno 27% od broja umirovljenika koji su mirovine stekli temeljem rada.

     Treće, ministar je bio pitan kako misli riješiti pobrojana pitanja, za­pravo poboljšati položaj umirovljenika i zaustaviti daljnje siromašenje. A odgovorio je: „Također istaknuo bih mnoge projekte iz Europskog socijalnog fonda koji će upravo poboljšati status starijih osoba i umi­rovljenika. Tu bih istaknuo dva projekta. Jedno je 'Umjetnost i kultura 54+' koji će upravo za građane starije od 54 godine osigurati socijal­nu uključivost. Drugi program je 'Zaželi' kojim ćemo osigurati s jedne strane zapošljavanje 4.000 žena odnosno koje će skrbiti od 12-15.000 starijih kućanstava, a tim starijim kućanstvima osigurat ćemo i 200 kuna mjesečno za kućanske potrepštine; sve iz europskih fondova". Tako je odgovorio ministar mr.sc. Marko Pavić i ostao živ. I ponosan. Čovjek koji je otkrio da se javne politike vode popunjavanjem formulara za europ­ske projekte, što je puno jednostavnije od definiranja cilja, prepoznava­nja problema i utvrđivanja prioriteta, razvijanja strategija i formulacija javne politike (npr. pisanja zakona) te izbora i donošenja rješenja/mjera.

     Sve je to veselo odgovorio ministar i vratio se u svoje ministarstvo.

 

 

 

 

 

 


 

GRAD ZAGREB

 

STUDENTSKI GRAD: Neizbježno dobro raspoloženje

     Nakon ljetne pauze, podružnica „Stu­dentski grad" iz zagrebačke Dubra­ve nastavila je s uobičajenim radom, a na prvom sastanku pojavio se zavidan broj članova, što upućuje da su jedva do­čekali da se započne s aktivnostima.

Sportske aktivnosti su već krenule i nastavljaju se, kao i do sada, utorkom i petkom od 17,00 sati s vježbama za kralježnicu, a odmah zatim kreću sport­ske sekcije stolnog tenisa, kartanja, pi­kada i sl.

     Listopad je bio mjesec pun akcije za članove sindikalne podružnice „Student­ski grad". Osim sportskih susreta koje su kao domaćini odradili, ubrzo ih je čekao humanitarni zadatak, gdje se uključilo 13 članova kako bi u TC „Kaufland" po­mogli Crvenom križu da prikupe što više namirnica za socijalne samoposluge u Hrvatskoj.   Vrijedno su podsjećali sve koji su ušli u trgovački centar, da izdvoje neki od proizvoda za potrebite, jer su socijalne samoposluge prazne. Prikupljenu donaci­ju upakirali su u kutije po koje su došli vo­lonteri Crvenog križa. Ljudi su se odazvali ovoj akciji ali i naši članovi koji su od svoje mirovine izdvajali znatan iznos za potreb­ne namjernice Tako se samo brašna priku­pilo preko 200 kg a niti drugi važni artikli nisu zaostajali.

     Obzirom da ova podružnica već duže surađuje sa Crvenim križem, organizirali su i besplatni mali sistematski pregled uz pomoć njihovih doktorica Zore i Lovorke, koje su za zainteresirane članove napravi­le pregled visine, težine, štitnjače, spiro- metrije, oximetrije, tlaka i razine šećera u krvi, dok je provjeru sluha vršio gospodin Leopold iz tvrtke „Neuroth". Podijeljene su i donacije „Ice gela" za bolne zglobove, dobivene od jedne zagrebačke tvrtke.

Probe u pjevačkom društvu, koje dva puta tjedno vodi gospon Tino krenule su punom parom, dok je plesna sekcija nasta­vila s radom jednom na tjedan, pod vod­stvom gospođe Martine. I konzumentski dio kulture je dio programa podružnie, pa su organizirani odlasci na kazališne pred­stave u „Komediju" i „Kerempuh", a bili su i na izložbi „Croatia je Hrvatska" u tunelu Grič, te na koncertu zborova u„Lisinskom".

     Na kraju mjeseca išlo se u Osijek, gdje se obišla katedrala, nakon čega se kom- pom prešlo Dravu i obišlo osječki Zoološki vrt, potom prošetalo osječkom tvrđom, a nakon toga su svi putnici obilno ručali u hotelu „Blaža" u Đakovu, gdje su praćeni muzikom sve do odlaska kući. Dobro ras­položenje bilo je neizbježno.

     Osim toga, podružnica je u zadnje vri­jeme ugostila i nekoliko televizijskih ekipa. Naime za emisiju „Treća dob" predstavili su se Jozefina i Stipo Bubalo koji su imali priliku reći kako žive s 3.500 kn mirovine od mjeseca do mjeseca. Robert Knjaz je za emisiju o hrvatskim velikanima koledžica- ma krenuo po naselju kako bi nešto rekao o Studentskom gradu i književnici Vesni Parun, u čemu su mu pomogli naši člano­vi i dugogodišnji žitelji Studentsko grada, Zdenka Ladišić i Nikola Mesarić. TV Jabuka bila je prisutna na druženju uz glazbu u Studentskom gradu, gdje je naš član An­tun Grgić ugostio Ivana Fiolića-Fiu i uz ve­selo društvo proslavio svoj 58 rođendan. Tako da je „Fio shovu" održan u Student­skom gradu.

Snježana Živčić

 

PEŠĆENICA – ZAGREB: Proslava Martinja

     Nakon što su završile tužne svetkovine posvećene našim dra­gim umrlima, umirovljenici su odmah krenuli u obilježava­nje vedrijih i veselijih datuma. Prvo je na redu bilo Martinje, proslava tradicionalnog krštenja mošta. U Podružnici „Pešćenica" u subotu 4. studenog sastalo se veselo društvo koje nije iznenadio dolazak Svetog Martina jer su ga željno očekivali.

     Obred krštenja prošao je uz vesela dobacivanja i smijeh pri­sutnih koji su na kraju zapjevali uz glazbenu pratnju uvijek pri­sutnog gospodina Štefa.    Dvorana je

bila prigodno ukrašena, a domaćice odjevene u narodne nošnje iz okolice Zagreba, a neke od njih imale su frizure u skladu s noš­njama.

     Nakon što je društvo nazdravilo i „prizalogajilo" nastavljeno je veselje i ples do sve dok su noge slušale. Predsjednica Mirjana Novačić je na početku svima dala uputu:„Zaboravimo za trenutak siromaštvo i male mirovine, veselimo se i nazdravimo uz „Prljavo kazalište" koje nam poručuje da je „bolje biti pijan nego star".

 

PODSLJEME - PEŠĆENICA - STUDENTSKI GRAD

14. Gerontološki tulum

     Uoči Međunarodnog dana starijih osoba, u petak, 29.9.2017. godine, na Zrinjevcu u Zagrebu odr­žan je 14. Gerontološki tulum u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te Zaklade Zajednički put, a manifestaciju je podržalo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

     Manifestacija je bila popraćena bogatim kulturno-zabavnim i rekreativnim programom, a Sindikat umirovljenika Hrvatske i Povjereništvo Zagreb predsta­vile su podružnice Podsljeme, Pešćenica i Studentski grad.

     Više od 500 posjetitelja dobilo je priliku upoznati se s programskim aktivnostima domova za starije osobe i udruga za umirovljenike, a također su im bili dostupni i promotivni letci na temu skrbi o starijim osobama koje su izradili provoditelji različitih projekata koje je finan­ciralo Ministarstvo. Bogato opremljeni štand s našim izlošcima, među ostalima, posjetili su gradonačelnik Milan Bandić, savjetnica za socijalnu skrb u Gradskom poglavarstvu Višnja Fortuna, predsjednica SUH-a Povje­reništva Zagreb Biserka Budigam i tajnica SUH-a Vesna Bečić.     

Ivan Ročić

 

KRAŠ - ZAGREB: Barbara i Đimi na „Susretu generacija 2017"

     Mjesec listopad za Kraševe umi­rovljenike je zaista mjesec ra­dosti i zadovoljstva. Kako i ne bi kad u jednom danu postaneš mlađi, zdraviji i veseliji. A zna se što učiniti. Treba samo doći na „Susret generacija" u Kraš, koji već tradicionalno svake go­dine menadžment Kraša organizira za svoje umirovljenike. Predsjednik Upra­ve Damir Bulić pozdravio je nazočne i u kratkim crtama osvrnuo se na uspješno poslovanje    Kraša.

     Skup je također pozdravila Predsjed­nica Kluba umirovljenika Kraš i Podruž­nice SUH-a Kraš Marija Jakić i pozvala uvaženog gosta iz SUH-a zamjenika predsjednice Milana Tomičića za go­vornicu. Tomičić je smirenim i nadasve ljudskim nastupom sažeto, a ipak jasno predstavio 25 godišnju borbu SUH-a za umirovljenička prava, čiju obljetnicu SUH slavi ove godine. Zaključno je po­zvao sudionike da se pridruže prosvjedu umirovljenika 10. listopada 2017. u Za­grebu kod Mandu- ševca, a podijeljeni su i letci s tiskanim zahtjevima.

     Zatim je uslije­dio glazbeni pro­gram s nezaborav­nom hrvatskom legendom Stjepa­nom Đimijem Stanićem i njegovom dragom Barbarom.

     S pjesmom „Manduševac" odmah su se nadovezali na odabranu lokaciju umirovljeničkih pro­svjeda u Zagrebu. Izborom pjesama sve su oduševili. Osim što su dobri umjet­nici, oni i generacijski pripadaju trećoj dobi. Kraševi umirovljenici su zaista bili oduševljeni, razdraganih lica, puni rado­sti i veselja. To je još jedan izvanredan događaj u slatkom i za nas „penziće" ne­zaboravnom Krašu. Možeš biti srdit, ljut,

umoran i slično, ali kad čuješ melodije iz mlađih dana, sretneš svoje bivše surad­nike, a naravno uz vrhunske interprete postaneš drugi čovjek i na svijet vedrije gledaš. Iza zakuske, uručeni su svima i poklon paketi. Rukovodstvo Kraša je među rijetkima koje još voli svoje stare, one koji su ga izgradili.

Branka Tomašić Vilfan

 

PEŠĆENICA - ŽITNJAK: Ljeto za pamćenje

     Članovi podružnice Peščenica - Žitnjak su svaki četvrtak u 7. i 8. mjesecu puto­vali u Selce na jednodnevno kupanje. Odaziv je bio velik, a putovanje veselo. Družili smo se uz pjesmu, šale i viceve, tako da imamo ljeto za pamćenje i prepričavanje.

Mirjana Novačić