UVODNA RIJEČ

Mijenjam bocu za staž

Piše: Jasna A. Petrović

     Znate li koliko plastičnih boca vrijedi jedna godina mirovinskog staža hrvatskog umirovljenika? Sitnicu od 167 boca. Prosječna je mirovina u prosincu 2020. godine iznosila 2.566,56 kuna, a cijena jedne povratne plastične bočice je pola kune. Kad tu„sarmu" podijelite s prosječnih 30 godina i 9 mjeseci staža koliko je za tu mirovinu odradio prosječni hrvatski umirovljenik, dobijete točno 83,5 kuna po godini radnog staža. A onda to podijelite s pola kune po bočici, i eto onog famoznog broja od 167 boca. Ako ste bili nesretnoga usuda, pa ste imali nižu plaću od prosjeka, onda vam se priznala samo najniža mirovina, pa vam godina staža iznosi samo 69,42 kune ili bijednih 139 bočica.

     Sada bi neki pametnjaković rekao kako je onda bolje cijeli život skupljati boce po kantama za smeće i kontejnerima, nego odraditi više od tri desetljeća, pa onda i ovako i onako - skupljati boce za preživljavanje. Tako je to u zemlji u kojoj 61 posto svih umirovljenika imaju mirovine niže od hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna.

     Dok se umirovljenici iz većine europskih zemalja raduju umirovljenju, u Domovini je to trenutak za pa­niku. S razlogom. Europska je zamjenska neto stopa mirovine 2018. iznosila 52 posto. Naime, toliki je udjel od svoje vlastite zadnje plaće prosječni umirovljenik dobio s prvom mirovinom. Međutim, u Hrvatskoj je taj iznos bio samo 39,1 posto, daleko manje od 70,9 posto u Bugarskoj ili 56,1 posto u Mađarskoj, ili pak 79,5 po­sto u Italiji i 76,5 posto u Austriji. Tamo samo sklizneš u mirovinu i malo presložiš prioritete, dok u      Hrvatskoj tim danom za većinu počinje borba za goli opstanak. Tako je bilo 2018., a sada početkom 2021. je taj udjel prosječne neto mirovine u prosječnoj neto plaći pao na samo 37,4 posto. I dalje pada, jer će i najnovijim uskla­đivanjem mirovina od oko nula posto, realna vrijednost mirovina nastaviti opadati. S pandemijom utoliko više i brže, strmoglavo prema dnu.

     I dok za svjetske bogatune znamo koliko su se omastili u godini pandemije, jer njihovo je bogatstvo poraslo za 27,5 posto, u Hrvatskoj se ti podaci skrivaju od javnosti. A kako i ne bi kad se sve politike, a posebno porezne, vode u korist bogatih da budu još bogatiji, a socijalne razlike bujaju daleko od oka, daleko od srca. Shvaćanje da su siromašni i bogati jednaki pred smrću počiva na zabludi. Siromašni i bogati nisu jednaki pred smrću, nego tek nakon smrti. Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA


 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Oštro protiv cijepljenja preko reda

     U prilogu na SB TV-u 11. veljače 2021. godine o cjepivu Astra- Zenece izjave su dali čelnici Županijskog povjereništva SUH-a Brodsko-posavske županije. Pred­sjednik Stjepan Rakitić, njegov za­mjenik Tomislav Novosel, predsjed­nica Nadzornog odbora Kata Kolarić te Željko Divnić iz Stranke umirovlje­nika govorili su o problematici cije­pljenja starijih osoba tim cjepivom. Ponovili su SUH-ov stav zatraživši od Vlade RH da se starije osobe ne cijepe tim cjepivom, jer nije doka­zana njegova puna ,učinkovitost za stariju populaciju. Doktori obitelj­ske medicine počeli su zvati starije osobe na cijepljenje, no problem je što im se ne govori i koje će cjepivo primiti.

     Istaknuli su i kako bi Pfizerovo i Modernino cjepivo trebalo biti na­mijenjeno isključivo za starije osobe i ugrožene skupine. Kažu kako nisu protiv cijepljenja, već da se cijepi samo s dokazanim, učinkovitim cje­pivima. Oštro su osudili i sve one koji su se cijepili preko veze i prije reda. Dodatnu komplikaciju umirovlje­nicima predstavlja i zabrana broja osoba u autobusu, jer ih je dozvo­ljeno maksimalno 15, što predstavlja problem kad osobe iz manjih mjesta moraju ići na zdravstvene preglede ili na cijepljenje u veća mjesta.


 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Ništa bez pjesme

     USikirevcima je 27. listopada 2020., uz pridržavanje svih epidemio­loških mjera, održana Izborna skupština Županijskog povjereništva SUH-a Brodsko-posavske županije. Za predsjednika je ponovno izabran Stjepan Rakitić, za zamjenika Tomislav Novosel, tajnica je Ljubica Bešlić, a blagajnik Josip Živić. Na skup­štini je zaključeno kako je cilj jačati SUH povećanjem članstva i ujedinjenjem umirovljenika.

     S obzirom da su Slavonci u pi­tanju, skupština nije mogla proći bez dobre klope, kulena, kobasica, i pjesme, u inat koroni.

Stjepan Rakitić


 

SLAVONSKI BROD: Vlakićem po Korčuli

     Brodski penzići, njih trideset dvoje, od 28. kolovoza do 7. rujna 2020. boravili su na Korčuli u odmaralištu grada Slavonskog bro­da, koje se nalazi tri kilometra od centra grada Korčule. Smjestili su se u mobilne kućice, u kojima je spavalo po dvoje ili troje članova. Grad Brod im je odlučio spustiti cijenu sa 3.500 na samo 1.600 kuna po kućici za deset noćenja, što je za svaku pohvalu.

     Bilo je to nezaboravno ljetovanje, kupanje, loptanje, pričanje vice­va, pjevanje, kartanje, a poslužilo ih je i vrijeme koje je bilo savršeno. Zajedno su pekli palačinke, kuhali grah, a dan prije polaska za oproštaj su svi zajedno i roštiljali. Do centra Korčule bi išli iznajmljenim vlaki­ćem, a karta ih je koštala 10 kuna po osobi. Bilo je to ljetovanje kojeg će se dugo sjećati.

Branka Šimek


 

SLAVONSKI BROD: Jesensko čišćenje

     Nakon ljetne stanke i prorijeđenog druženja članovi po­družnice ipak su obilježili neke njima važne datume, ali cijelo vrijeme su vodili računa o teško oboljelim članovima, zvali su da ih pitaju za njihovo stanje, te im slali dežurne osobe iz Crvenog križa. Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada obilježili su radno. Dvadesetak članova podružnice vrijedno su radili na čišćenju prostora i okoliša, a istog dana su članice sekcije „žene - ženi" posjetile dvije članice koje su imale teže operacije.

     Iz podružnice javljaju da su i dalje na raspolaganju najpotre­bitijim i najbolesnijim članovima. A za pokretne i vitalne članove nastavit će se organizirati izleti, naravno u skladu s mjerama i odlukama Stožera civilne zaštite. U planu je u budućnosti i održavanje županijskih sportskih igara umirovljenika koje će se odvijati parcijalno, u podružnicama po disciplinama, a veliko finale održat će se na županijskom nivou na jednom mjestu. A pobjednici su već poznati - svi umirovljenici koji će sudjelovati.

Ana Dujanović


 

Slavonski brod:  Ivice, pokoj ti duši

     Nakon novogodišnje stanke SUH-ova podružnica Slavonski Brod krenula je s usvojenim programom, a to je briga za sve umirovljenike, napose bolesne i nemoćne, za one koji žele putovati, za kreativne i sportske članove, za one koji vole plesati i pjevati, jednostavno za one koji vole život i druženje. Početak godine iskorišten je za jednodnevni izlet u Bizovačke toplice, gdje je u lječilištu uživalo 50 članova.

     Nažalost, bivši predsjednik podružnice i vrijedni član Ivica Šimek teško je obolio u prosincu te je umro sredinom veljače. Šimek je bio predsjednik podružnice od 2013. do 2016. godine i u svom manda­tu je znatno pridonio razvoju podružnice i boljitku umirovljenika. Inače, brodski penzići dvaput tjedno se okupljaju na druženjima, gdje uz kavu, sok ili čaj raspravljaju o raznim temama. Zbog pojave koronovirusa zbog opreza će se smanjiti broj putovanja, no svejedno je u planu za ovu godinu odlazak na deset jednodnevnih izleta.

Ana Dujanović